U Crnoj Gori nema tunjevine rizične po zdravlje

“Kao što je poznato isti brend se može proizvoditi bilo gdje, tako da u ovom slučaju fokus pažnje treba da bude na samog proizvođača"
97 pregleda 2 komentar(a)
sokovi, prodavnica, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
sokovi, prodavnica, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 25.10.2012. 16:18h

Uprava za inspekcijske poslove saopštila je da na tržištu Crne Gore nema tunjevina „iska” i „lara”, sa datumom proizvodnje 03.04.2012. i datumom isteka 03.04.2015. godine, proizvedenih na Tajlandu, a koje su institucije u Hrvatskoj proglasile rizičnom po zdravlje.

„Veterinarska uprava izvršila je provjeru svih izdatih rješenja za uvoz konzervirane tunjevine u Crnu Goru u periodu od 1. aprila do 25. oktobra 2012. godine. Granični veterinarski inspektori su vršili laboratorijsku provjeru tunjevine sa Filipina, Vijetnama i Tajlanda, a laboratorijskim nalazima je potvrđeno da ovi proizvodi odgovaraju propisanim zahtjevima bezbjednosti hrane, uključujući i sadržaj histamina“, saopšteno je iz Uprave.

Povodom informacije o povlačenju tunjevine iz Hrvatske, oglasio se i uvoznik tunjevine "iskra" za Crnu Goru, Stadion doo. Direktorica Sektora za spoljnu trgovinu, Snežana Terzić, objasnila je da se tunjevina proizvodi na više destinacija u svijetu - Filipini, Tajland, Indonezija i Vijetnam.

“Kao što je poznato isti brend se može proizvoditi bilo gdje, tako da u ovom slučaju fokus pažnje treba da bude na samog proizvođača, a ne na zemlju porijekla ili naziv brenda. Već više godina unazad nijesmo imali uvoz tunjevine od navedenog spornog proizvođača S.P.A. International Food Group Co. Ltd iz Tajlanda”, saopštila je Terzić.

Ona je kazala da su svi artikli tunjevine pod brendom "iskra" koje uvoze pretežno iz drugih država, kao što su Vijetnam, Filipini i Indonezija.

“Jedna pošiljka prošle godine bila je od našeg proizvođača B.P.S. Intertrade Co. Ltd , sa Tajlanda, za koji je prilikom uvoza nalaz na prisustvo "histamina" bio uredan”, kazala je Terzić.

Ona je napomenula da su njihove uvozne pošiljke strogo kontrolisane prema zakonski definisanoj proceduri, koja podrazumijeva nekoliko kontrola mnogo prije stizanja robe u zemlju ili na police prodavca.

Bonus video: