Zabranjenih vakcina za grip nema u Crnoj Gori

"Ustanovljeno je da su u CG u prometu dvije vakcine protiv gripa - 'Fluarix vac. GlaxoSmithKline Ykiss' (Njemačka) i 'Vaxi grip Sanofi Pasteur' (Francuska)"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 15:16h

Vakcine za grip "Novartis", koje se proizvode u Švajcarskoj, a čiji je promet u Italiji nedavno zabranjen, nijesu prisutne na crnogorskom tržištu, saopštila je Uprava za inspekcijske poslove nakon kontrole Zdravstveno-sanitarne inspekcije.

"Ustanovljeno je da su u Crnoj Gori u prometu dvije vakcine protiv gripa: 'Fluarix vac. GlaxoSmithKline Ykiss' čija je zemlja porijekla Njemačka i 'Vaxi grip Sanofi Pasteur' proizveden u Francuskoj.

Odluka o zabrani je donesena nakon što je italijanska farmaceutska agencija odlučila da su potrebni dodatni testovi nakon simptoma mogućih nuspojava vakcine

Veledrogerija 'Montefarm' prvom snadbijeva domove zdravlja, dok drugom vakcinom veledrogerija 'Farmalab' snadbijeva privatne zdravstvene ustanove i apoteke", piše u saopštenju Uprave.

Ministarstvo zdravlja Italije zabranilo je prodaju i korišćenje četiri vakcine protiv gripa švajcarske farmaceutske kompanije Novartis.

Odluka je donesena nakon što je italijanska farmaceutska agencija odlučila da su potrebni dodatni testovi nakon simptoma mogućih nuspojava vakcine.

Bonus video: