Umjesto danas, Kurban bajram sjutra: Proračuni Arabije postali bolji od turskih

U islamu postoje četiri pravne škole, a pripadnici te vjere sa prostora Balkana su oduvijek praktikovali „hanefijsku“, koju poštuje i Turska
111 pregleda 23 komentar(a)
Enis Burdžović, Foto: Beća Čoković
Enis Burdžović, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 25.10.2012. 07:33h

Prvi put od postanka islamske vjere Bošnjaci–Muslimani iz Crne Gore i nekoliko okolnih zemalja će Kurban bajram obilježiti po datumu koji za taj praznik određuje Saudijska Arabija, umjesto Turska, kako se do sada praktikovalo.

U islamu postoje četiri pravne škole, a pripadnici te vjere sa prostora Balkana su oduvijek praktikovali „hanefijsku“, koju poštuje i Turska. Jedini sa ovih prostora koji su se rukovodili kalendarom, odnosno posmatranjem mjeseca na način na koji to čini Saudijska Arabija, su takozvane vehabije.

Pored Crne Gore, 26. oktobra Bajram će nastupiti i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, dok će Bajram dan ranije obilježavati Makedonija, Albanija i Turska

Specifičnost Kurban bajrama, prema njegovim riječima, je da je njegovo nastupanje uslovljeno stajanjem hadžija na visoravni Arefat.

"S obzirom da su vrhovni vjerski autoriteti Kraljevine Saudi Arabije utvrdili da dan arefata bude u četvrtak, time je uslovljeno nastupanje prvog dana Bajrama za naredni dan, petak, 26. oktobar. Rukovodeći se izrekom Muhammeda "Dan arefata je na dan kada se ljudi okupe na Arefatu", Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori je donio odluku da Bajram nastupa 26. oktobra”, kazao je Burdžović.

Pored Crne Gore, 26. oktobra Bajram će nastupiti i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, dok će Bajram dan ranije obilježavati Makedonija, Albanija i Turska.

“Pored toga što je kurbanski, ovaj Bajram je direktno vezan sa obredima hadža, te se Mešihat rukovodio činjenicom da se treba ispoštovati cjelovitost obreda hadža, zbog kojih u dobroj mjeri Kurban bajram i postoji”, rekao je Burdžević.

Na pitanje “Vijesti” hoće li se Bošnjaci- Muslimani sa ovih prostora i ubuduće rukovoditi „kalendarom“ Saudijske Arabije ili će, kao i do sada poštovati tursko praktikovanje islamskih praznika, Burdžović je odgovorio da „uzrok razilaženja leži u činjenici da ne postoji jedinstvena duhovna islamska vlast na svjetskom nivou, čija bi pravna rješenja u pitanjima vjere bila obavezujuća za sve muslimane svijeta“.

Datum obilježavanja ovogodišnjeg Kurban bajrama je diskutabilan i za naše raseljenike širom svijeta koji su u dilemi da li da poslušaju tamnošnje hodže ili se rukovode „preporukama“ iz domovine, pa će jedni praznovati danas, a nekima će prvi dan Kurban bajrama biti sjutra.

Bonus video: