Marković: Ne razmišljam o funkciji premijera, vidjećemo brzo ko će to biti

On je rekao da Crna Gora sada ulazi u fazu procesa pristupanja punu izazova, koja zahtijeva dalje napore
10 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 13:49h

Evropska unija (EU) očekuje da borba protiv korupcije bude visoko pozicionirana u agendi novog parlamenta i vlade, poručeno je danas sa skupa na kome je predstavljen projekat Podrška implementaciji antikorupcijske Strategije i Akcionog plana.Tvining projekat, vrijedan 737 hiljada EUR, koji će biti finansiran u okviru IPA programa EU, u narednih 18 mjeseci implementiraće Uprava za antikorupcijsku inicijativu i Komisija za sprječavanje sukoba interesa, u saradnji sa njemačkom Federalnom kancelarijom za administraciju.Potpredsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da se radi o „pravom projektu u pravo vrijeme, sa pravim partnerima“. On je značajnim ocijenio to što se vrijeme implementacije projekta poklapa sa pripremama za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24, gdje borba protiv korupcije zauzima posebno mjesto. „Njegova realizacija pomoći će nam da spremnije uđemo u pregovarački proces, tokom kojeg ćemo se suočiti sa brojnim izazovima, kako u oblasti prevencije korupcije, tako i na planu represije prema počiniocima koruptivnih krivičnih djela“, pojasnio je Marković.

„Predano ćemo nastaviti sa institucionalnom reformom pravosuđa i povećanjem njegove efikasnosti"

Zadovoljan sadašnjom pozicijom

Na pitanje da li je to najava „nekih novih velikih slučajeva“, on je kazao Crna Gora želi da izgradi postojane i održive institucije, da bi mogla da odgovori interesima države i građana, a ne da obmanjuje domaću i međunarodnu javnost.„U procesu približavanja EU ne želimo da sprovodimo kampanje koje bi ličile na hapšenja, da bi varali domaću i međunarodnu javnost. Mi želimo da do rezultata dođemo na osnovu sposobnosti naših institucija“, naglasio je on.

Upitan da li bi se sa predstojećim izazovima „lakše nosio sa pozicije predsjednika Vlade“, Marković je rekao da je zadovoljan sadašnjom pozicijom, i da ne razmišlja o mjestu premijera.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, kazao je da otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, odražava kontinuirani napredak koji je ona ostvarila. On je rekao da Crna Gora sada ulazi u fazu procesa pristupanja punu izazova, koja zahtijeva dalje napore sa posebnim fokusom na borbu protiv korupcije i organizovanog krimila.Drobnič je podsjetio da je u Izvještaju o napretku Crne Gore ocijenjeno da je korupcija i dalje veoma rasprostranjena i ostaje ozbiljan razlog za zabrinutost, jer dopušta infiltraciju organizovanih kriminalnih grupa u javni i privatni sektor.„EU je spremna da pruži neophodnu podršku, i očekuje da borba protiv korupcije bude visoko pozicionirana u agendi novog parlamenta i vlade Crne Gore“, kazao je on.

Borba protiv korupcije

Na pitanje koji su to konkretni rezultati koje EU očekuje od Crne Gore, Drobnič je kazao da to ne podrazumijeva broj hapšenja.„Ako bi konkretne rezultate banalizovali na nivo broja hapšenja, onda to nije ono što EU očekuje. Njih treba razumjeti kao konkretne rezultate u kompletnom lancu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji počinje sa zakonodavstvom, nastavlja se sa institucijama i agencijama koje prate, otkrivaju i procesuiraju ta djela, i na kraju sa presudama i sankcionisanjem tih djela“, naveo je on.

Upitan da pojasni šta EK podrazumijeva pod korupcijom na visokom nivou, on je kazao da se „ona događa obično u većim iznosima, odnosno u većem obimu, i u nju su uključeni i najviši predstavnici vlasti“, naglašavajući da se tu može praviti paralela između Crne Gore i bilo koje članice Unije.Drobnič je pojasnio da članice EU nijesu iskorijenile korupciju, ali je razlika u tome što u njima postoji sistem koji omogućava njeno otkrivanje i sprječavanje. „Znači, korupcija na visokom nivou je ona koja se uglavnom događa na većim projektima, i u nju su uključeni ministri, predsjednici vlade, poslanici, predsjednici opština, direktori velikih preduzeća... Ali, ako sam ih nabrojao, nijesam mislio na pojedince u ovoj državi, nego generalno u EU, kao i u državama kandidatima“, naveo je on.

"Zakonodavstvo EU će morati da se sprovodi"

Njemački ambasador Pius Fišer kazao je da je projekat Podrška implementaciji antikorupcijske Strategije i Akcionog plana vezan za kriterijume koje je postavila EK.„Crnoj Gori je ponuđena istorijska prilika da postane članica EU, a sami ulazak u nju donosi koristi, ali i obaveze“, rekao je on.Fišer je podsjetio da će Crna Gora morati da sprovodi zakonodavstvo EU, da ga prenese u svoj zakonski sistem i da osigura njegovu struktnu primjenu.„Nakon boljnih iskustava u prošlosti sa određenim državama-članicama, neće više biti popuštanja za pristupanje novih, i neće biti automatizma na polju proširenja, nego će se ono zasnivati na striktnom sprovođenju reformi i mogućnosti praćenja mjerljivih rezultata“, poručio je Fišer.

On je ocijenio da je Crna Gora ostvarila određene rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, dok se u slučaju korupcije radi o samo par slučajeva.Fišer je ponovio da će Njemačka podržati Crnu Goru na putu ka EU ali, kako je naglasio, nikakva pomoć ne može zamijeniti sopstvene napore crnogorskog društva u cjelini.

Galerija

Bonus video: