U Crnoj Gori nema kancerogenih šampona "Kosili"

"U pitanju su dva plagijata – jedan je identičan kao šampon “kosili”, dok drugi ima naziv “Andros”
100 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 19:07h

Plagijat poznatog dječjeg šampona “Kosili” ne može se naći na crnogroskom tržištu, saopštila je glavna zdravstveno sanitarna inspektorka dr Višnja Orban.

Ona je objasnila da je inspekcija izvršila nadzor prilikom uvoza, kao i u unutrašnjem prometu, te da primjerak plagiranog proizvoda, sa štetnim sastojcima, nijesu našli.

“Na tržištu Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine pojavio se kozmetički preparat koji nije original, ali takvog proizvoda nema u Crnoj Gori”, kazala je Orban “Vijestima”.

Srbijanski mediji su objavili da su dvije makedonske kompanije prepravile tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije plagijatima bebi brenda "Kosili" koji po licenci švajcarske kuće "Greter" od 1988. godine proizvodi leskovačka "Nevena".

Plagirani proizvodi prodaju se po 30 do 40 odsto nižoj cijeni

Plagirani proizvodi prodaju se po 30 do 40 odsto nižoj cijeni.

“U pitanju su dva plagijata. Jedan je identičan kao šampon "kosili", samo se kao proizvođač navodi firma "Fobas", dok drugi ima naziv "Andros", a pakovan je u ambalažu identičnu kao naša. Reč je kompaniji "Andros" iz Ohrida”, pišu Večernje novosti.

Kako je saopšteno, proizvodi se razlikuju po boji, viskoznosti, nekad su tečni, a nekad u obliku gela. Tehnolozi su, kako prenose mediji, utvrdili da se kao konzervans koristio "formalin", koji je kancerogen i zato je najjeftiniji na tržištu.

Kopije se izvoze iz Makedonije

Leskovačka “Nevena” objavila je da se falsifikati njihove robne marke “Kosili” izvoze iz Makedonije u Srbiju i BiH i da u kopijama šampona ima sastojka formalin, koji je kancerogen, piše Telegraf.

Zbog toga je protiv preduzeća “Fobas” iz Skoplja i “Andros” iz Ohrida podnijeta tužba, dok je švajcarska komapnija “Greter” povela spor s makedonskim Zavodom za zaštitu intelektualne svojine zbog “ćutanja administracije”.

Iz pravne službe “Nevene” je Telegrafu pojašnjeno da zloupotreba poznatih brendova traje najmanje godinu i po, prije koliko su makedonske kompanije prepravile tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije plagijatima. Leskovačka firma po licenci još od 1988. proizvodi poznatu marku šampona.

Nakon utvrđivanja imena distributera pokrenuti su procesi, pa su ovi proizvodi zabranjeni na tržištu Srbije

"U pitanju su dva plagijata – jedan je identičan kao šampon “kosili”, samo se kao proizvođač navodi firma “Fobas”, dok drugi ima naziv “Andros”, a pakovan je u ambalažu identičnu kao naša.

Nijihov proizvod se razlikuju od originala po boji, viskoznosti, nekad su tečni, a nekad u obliku gela. Utvrdili smo da kao konzervans koriste “formalin”, koji je kancerogen i zato je najjeftiniji na tržištu", kažu u pravnoj službi leskovačke “Nevene”.

Pokrenuti procesi

Nakon utvrđivanja imena distributera pokrenuti su procesi, pa su ovi proizvodi zabranjeni na tržištu Srbije. Međutim, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini nesmetano se prodaju, dok sudovi ćute, tako da ne postoji mogućnost da se zaštiti poznati brend.

Komentar makedonskih firmi Telegraf nije uspio da dobije

"Uputili smo tužbe svuda gdje treba, ali je problem što sudski procesi maltene stoje, i to ove firme koriste i ubiraju prihode na pomenutim tržištima. U kontaktu smo s našim Ministartsvom trgovine, koje je obaviješteno o cijelom slučaju, međutim, i oni su nemoćni.

Vidjećemo da li će naredni period donijeti neke promjene, tako da sudski organi donesu zabrane prodaje falsifikata u Bosni i Makedoniji", kažu na kraju u “Neveni”.

Komentar makedonskih firmi Telegraf nije uspio da dobije, jer se na poznate brojeve telefona niko nije javljao.

Bonus video: