Donacija "Cerova": Po 2.000 eura za hram, konkatedralu i Islamski centar

Po svojim dimenzijama pravoslavni hram i džamija biće među najvećim na Balkanu
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 14:47h

Vlasnik kompanije “Cerovo” Goran Đurović je, povodom otvaranja novog poslovnog centra u Baru, donirao građevinski materijal u vrijednosti od po 2.000 eura za gradnju hrama Svetog Jovana Vladimira i konkatedrale Svetog Petra Apostola na Topolici, te za Islamski centar u Starom Baru.

Gradnja sva tri vjerska objekta od Opštine Bar je podržana oslobađanjem od obaveze plaćanja komunalija.

Po svojim dimenzijama pravoslavni hram i džamija biće među najvećim na Balkanu.

Kamen temeljac za hram Svetog Jovana Vladimira, preko puta hotela “Prinses”, postavljen je četvrtog juna 2002, a temelje hrama mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao je četvrtog jula 2009. Površina hrama u osnovi je dva puta 1.370 kvadratnih metara.

Kripta hrama je u funkciji od Vaskrsa 2010. i u njoj se obavljaju bogosluženja. Osveštanje i podizanje centralnog pozlaćenog krsta visokog 4,6 metara na centralnu kupolu zakazano je za 28. oktobar.

Prema očekivanjima iz odbora za gradnju, nakon završetka grubih radova okončanje prve faze zanatskih i umjetničkih radova trebalo bi da bude gotovo do juna 2016.

Na Topolici je u ljeto 2006. položen kamen temeljac za konkatedralu Svetog Petra Apostola, na platou između Kongrapovih lamela i Bulevara 24. novembra. Pri kraju su grubi građevinski radovi, a objekat će biti na dva nivoa.

U prizemnom dijelu biće konferencijska dvorana i kripta, u kojoj će se sahranjivati nadbiskupi. Široke katedralne stepenice, oivičene kipovima Svetog Petra i Pavla, vodiće do crkvene dvorane površine 2.700 kvadratnih metara. Konkatedrala će imati dva zvonika, čija će visina sa krstom biti 36 metara.

Kamen temeljac za centralnu džamiju sa pratećim sadržajima u Čelugi, naspram Opšte bolnice, postavljen je 28. jula 2002. na vakufskom zemljištu.

Uz molitveni prostor u kome u jednom momentu može klanjati 1.500 ljudi, planiran je i magfirle-molitveni prostor za žene, kapaciteta 300 osoba, a vjernicima će biti na raspolaganju i ženski i muški abdest, dječji vrtić, prostorije za vjerske službenike, učionice za vjeronauku, prostor za kapelu sa komorama.

Do sada su urađeni grubi građevinski radovi na centralnom molitvenom prostoru i podzemnoj višenamjenskoj sali od 600 kvadrata, te dva velika minareta.

Džamija se gradi prilozima vjernika iz Bara i dijaspore, kao i donacijama islamskih zemalja.

Galerija

Bonus video: