Dr Andrić: Bakterija u vili "Lara" bilo u izobilju

Roditelji djece traže preko pola miliona eura za naknadu materijalne i nematerijalne štete
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 15:16h

Vještak infektolog dr Bogdanka Andrić kazala je juče u Osnovnom sudu da su primjedbe na njen nalaz, a povodom trovanja đaka prošle godine u Čanju, neosnovane, da stafilokoka ne izaziva infekciju, već trovanje koje se prenosi hranom i vodom.

Advokati tuženih tražili su novo vještačenje, navodeći da je vještak na osnovu posrednih dokaza utvrdio da se radi o stafilokoki, koja nije pronađena ni u vodi, ni kod djece.

Roditelji djece iz OŠ “Vladimir Nazor” tužili su državu, školu, vlasnika hotela “Lara” Vasilija Gvozdenovića i njegovo preduzeće “Kompani” zbog trovanja njihove djece, prilikom boravka u okviru “Škole prirode” u Čanju.

Oni traže preko pola miliona eura za naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Andrić je navela da se stafilokoka lako razgrađuje u vodi, te da je period inkubacije veoma kratak. Ona je dodala da je voda izgledom bila sumnjiva, mutna i bez hlora, a da je Sanitarna inspekcija utvrdila da u njoj ima fekalija.

“U pitanju je veoma jak biološki otrov i potrebni su mikrogrami da bi došlo do epidemije trovanja. Stafilokoka je pronađena kod dva kuvara, na rukavicama kuvarice i na dasci za sječenje, što znači da je ove bakterije bilo u izobilju”, zaključila je Andrić.

"Stafilokoka je pronađena kod dva kuvara, na rukavicama kuvarice i na dasci za sječenje, što znači da je ove bakterije bilo u izobilju”, zaključila je Andrić

Punomoćnica vlasnika vile u kojoj su se djeca otrovala, koja je i tražila novo vještačenje, istakla je da je nalaz nelogičan, da ne razumije zašto vještak tvrdi da su se djeca otrovala putem vode u kojoj nije pronađena stafilokoka, jer nijesu ni rađena toksikološka ispitivanja.

Andrić je u svom nalazu i mišljenju utvrdila da je trovanje djece prošle godine u Čanju izazvano bakterijom stafilokokom, a pretpostavlja da ga je izazvala neispravna voda, koja je osim za piće, korišćena i za pripremanje hrane u hotelu.

Suđenje se nastavlja šestog decembra.

Bonus video: