UDG se širi: Upis na fakultet koji to nije

Šesta jedinica ustanove u Donjoj Gorici – Fakultet za politehniku, osnovan je i akreditovan 2010, ali nema studija za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju
1065 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2012. 19:00h

Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica (UDG) upisao je krajem juna prvu generaciju studenata, iako, prema zvaničnim podacima Ministarstva prosvjete, nema početnu akreditaciju.

Na sajtu Ministarstva 15. oktobra objavljena je dopunjena tabela akreditovanih ustanova, na kojoj se našla šesta jedinica ustanove u Donjoj Gorici – Fakultet za politehniku, osnovan i akreditovan prošle godine, ali nema studija za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, početna akreditacija se stiče nakon ocjene kvaliteta studijskih programa i njihove usklađenosti sa profesionalnim potrebama i usvojenim standardima.

Član 27 zakona predviđa da ustanova, prije početka rada, treba da podnese zahtjev Savjetu za visoko obrazovanje, najmanje godinu dana prije datuma za koji se traži akreditacija studijskog programa.

UDG je na dozvolu za rad čekao 2 godine, a licencu je potpisao ministar Stijepović u aprilu 2011, samo nekoliko mjeseci nakon što je stupio na funkciju. Njegov prethodnik Sreten Škuletić odbijao je da potpiše licencu, jer UDG nije ispunjavao zakonske uslove

Akreditacija se izdaje na vremenski period od najduže tri godine, nakon čega slijedi reakreditacija ustanove.

“Ustanova ne može da počne sa upisom studenata, izvođenjem nastave i ispitima prije dobijanja licence”, stoji u Zakonu.

Sa UDG-a tvrde da su akreditaciju za najnoviju univerzitetsku jedinicu dobili još u junu, nakon čega su raspisali konkurs za upis brucoša, a iz Ministarstva tvrde da se lista akreditovanih ustanova redovno ažurira.

“Kad god dobijemo podatke o novim akreditacijama od Savjeta za visoko obrazovanje, unesemo to u listu i objavimo na sajtu kako bi se studenti i budući studenti mogli informisati”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva.

Podatke o u posljednje vrijeme akreditovanim ustanovama, među kojima je i Fakultet za prehrambenu tehnologiju, nije bilo moguće dobiti o predsjednika Savjeta za visoko obrazovanje Sretena Savićevića, koji nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Nova univerzitetska jedinica najmlađeg Univerziteta u Crnoj Gori upisala je 30 brucoša, a od toga su 13 stipendisti.

“Svi fakulteti UDG imaju akreditaciju Savjeta za visoko obrazovanje. Fakultet za prehrambenu tehnologiju je dobio akreditaciju 1. juna, što stoji u odluci Savjeta broj 05-1/5-127”, tvrde sa UDG, iako na njihovom sajtu stoji da je ova fakultetska jedinica u procesu akreditacije.

Službe te privatne obrazovne ustanove do sada su redovno dopunjavale internet prezentaciju dokumentima od značaja, pa se na linkovima fakulteta mogu pronaći skenirane odluke Savjeta o izdavanju početne akreditacije. Ovaj dokument nije dostupan ni za Fakultet za politehniku.

“Savjet za visoko obrazovanje izdao je akreditaciju Fakultetu za politehniku 2. juna 2011. godine, što je potvrđeno odlukom broj 05-1/5-1339/2”, saopštili su “Vijestima” sa UDG-a.

Taj fakultet pohađa 70 visokoškolaca, a školarina na obje novootvorene jedinice je 1.500 eura godišnje.

Među osnivačima ustanove u Donjoj Gorici: Vukotić i Đukanović

Školarina na obje novootvorene jedinice je 1.500 eura godišnje

Na UDG-u su, prije pokretanja novih fakulteta, postojali Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis, Fakultet za informacione sisteme i tehnologije, Fakultet pravnih nauka, Humanističke studije, Fakultet umjetnosti i Centar za strane jezike.

Univerzitet Donja Gorica je osnovan 2008. godine, a njegovi osnivači su bivši premijer i lider DPS-a Milo Đukanović, nekadašnji profesor državnog Ekonomskog fakulteta Veselin Vukotić, biznismen Tomislav Čelebić i profesor Dragan Vukčević.

UDG je na dozvolu za rad čekao dvije godine, a licencu je potpisao aktuelni ministar prosvjete Slavoljub Stijepović u aprilu 2011. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je stupio na funkciju. Njegov prethodnik Sreten Škuletić odbijao je da potpiše licencu za UDG, jer nije ispunjavao formalne zakonske uslove.

Galerija

Bonus video: