Gdje je novac od prodaje državnog zemljišta?

Vlada Igora Lukšića aminovala rasprodaju stotina hiljada kvadrata zemlje
11 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 20:11h

Gotovo da nema sjednice da Vlada ne odobri opštinama da prodaju državnu zemlju, a samo na sjednici krajem jula dozvoljeno je Opštini Podgorica da otuđi blizu 300.000 kvadrata čija je vrijednost procijenjena na blizu 50 miliona eura.

Prema zaključcima sa sjednica Vlade, najviše je trgovala podgorička Opština na čijem je čelu Miomir Mugoša, zatim, barska koju vodi Žarko Pavićević, budvanska na čelu sa Lazarom Rađenovićem, a saglasnost da proda državnu zemlju tražila je i Opština Ulcinj na čijem je čelu Nazif Cungu.

Ministarstvo, koje vodi Milorad Katnić, nije obrazložilo zašto je bilo neophodno da se državno zemljište prodaje i zašto su date saglasnosti opštinama

U periodu od 1. januara 2011. do 1. septembra 2012. prodajom državne imovine zarađeno je 1.741.449,20 eura. U 2011. je, po tom osnovu prihodovano ukupno 1.334.696,20 eura, od čega u efektivi 397.816,28 eura a ostatak u iznosu od 936.880,00 eura u obveznicama restitucije.

"Od 1. januara do 1. septembra ove godine, po osnovu prodaje državne imovine, prihodovano je ukupno 406.753,02 eura", saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo, koje vodi Milorad Katnić, nije obrazložilo zašto je bilo neophodno da se državno zemljište prodaje i zašto su date saglasnosti opštinama Podgorica, Ulcinj, Bar, Herceg Novi...

Vlada Igora Lukšića tako samo nastavlja aminovanje rasprodaje državnog zemljišta kao njegov prethodnik Milo Đukanović, u čijoj vladi su takođe sjedjeli i pojedini aktuelni ministri osnaženi mladim kadrovima za finansijske kalkulacije.

U odgovoru Ministarstva finansija “Vijestima“ citiraju se odredbe zakona o državnoj imovini da Vlada ima ovlašćenja da da saglasnost na otuđenje zemlje, a opština o sticanju i raspolaganju.

Ne zna se ni koliko je novca otišlo u opštinske budžete

Iz Ministarstva nijesu odgovorili ni koliko je novca otišlo u opštinske budžete, već se citira odredba istog zakona prema kojoj u slučaju prodaje ili davanja u dugoročni zakup zemljišta opštini na čijoj teritoriji se nalazi to zemljište pripada 30 odsto realizovane vrijednosti, za potrebe gradnje infrastrukturnih objekata.

Ko su budući vlasnici državne zemlje, prema papirima, znaće se nakon javnih licitacija, a na njima se uglavnom vrte iste građevinske kompanije

U koje projekte, koliko radnih mjesta je otvoreno i na koje tačno kapitalne investicije su otišle pare od krčmljenja hiljada kvadrata državnog zemljišta iz Ministarstva finansija takođe nijesu željeli da odgovore.

Vlada je 21. juna 2012. dala saglasnost opštini Bar da otuđi nepokretnost površine 188.779 kvadrata. Zatim Budvi da proda 234.994 kvadrata zemlje u Buljarici. Prema dokumentima Vlade, navodno će se ti kompleksi prodati organizovanjem tendera.

Za zemljište u Budvi upisano je zabilježba da 6.642 kvadrata ima pravo da koristi firma “Šofranac”, iz Podgorice, što treba da se rješava u sudskom postupku.

Sa jedne od sjednica Vlade

I za zemlju u barskoj opštini, koja se nalazi u Čanju, u katastru je upisano pravo korišćenja nepokretnosti na 53.183 u korist iste firme. Konačnog vlasnika i za taj kompleks odrediće sud, makar po podacima katastra.

Ko su budući vlasnici državne zemlje, prema papirima, znaće se nakon javnih licitacija. Na njima se uglavnom vrte iste građevinske kompanije koje su “strateški” partneri opštinskim upravama.

Novi placevi za građevinski lobi

Samo na sjednici, krajem jula ove godine, ministri su dali saglasnost podgoričkoj Opštini da proda nekoliko stotina hiljada kvadrata zemlje na Ćemovskom polju i toliko u Dajabama.

Prema DUP-u, tamo je predviđena izgradnja stambenih objekata. Agroindustrijska zona na Starom aerodromu, koju čine 11 parcela između Dekar pumpe i Distributivnog centra, po odluci Vlade biće prodata.

Prema katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, u vlasništvu države Crne Gore je 4.718.491.646 kvadratnih metara zemljišta na njenoj teritoriji

Kompleks, koji je po Detaljnom urbanističkom planu u zoni „Konik-Stari aerodrom“, koja se nalazi iz stare Tuške pijace, takođe je uz amin Vlade označen za prodaju. Tako su četiri parcele ukupne površine 20.042 kvadrata prodate po 208,80, odnosno za oko 4.200.000 eura.

Prodato je i pet parcela od ukupno 20.506 kvadrata čija je vrijednost procijenjena po 182,70 eura po kvadratu, što ukupno iznosi 3.752.598 eura. „Servisno-skladišna zona sa ranžiranom stanicom u Dajbabama“ takođe je na prodaju, a površine je od 228.736 kvadrata.

Procijenjena vrijednost je 108,84 eura po kvadratu. Prema toj računici, samo taj kompleks trebalo bi u državnu kasu da donese oko 30 miliona eura.

Vlada ima 150.000 kvadrata zemlje 35 stanova i 164 poslovna prostora

Prema katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, u vlasništvu države Crne Gore je 4.718.491.646 kvadratnih metara zemljišta na njenoj teritoriji. Prema istom izvoru, Vlada je upisana kao vlasnik nad 158.067.909 kvadrata zemljišta.

Vlasnik je i 35 stambenih prostora ukupne površine od 2.103 kvadrata i 164 poslovna prostora ukupne površine od 26.649 kvadratnih metara.

To su podaci koje je „Vijestima“ saopštila Uprava za nekretnine. Ministarstvo finansija nije imalo podatak sa koliko državnog zemljišta raspolažu, već su „Vijesti“ uputili na Upravu za nekretnine.

Galerija

Bonus video: