Crne Gore nema na listi ekoloških država

Konačna ocjena predstavlja rezultat zalaganja i ostvarivanja ekoloških ciljeva tih država
143 pregleda 20 komentar(a)
rijeke smeće, Foto: Luka Zeković
rijeke smeće, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2012. 13:13h

Ekološka Crna Gora nije se našla među deset najboljih ekoloških država na svijetu prema listi Univerziteta Jejl i Kolumbija koji svake godine objavljuju Indeks zaštite životne sredine (EPI), iako je još prije više od 20 godina postala prva ekološka država na svijetu.

Pored toga naša se zemlja ne nalazi ni na jednoj od četiri ostale liste na kojoj su države poređane po tome da li se jako zalažu za ekologiju, to rade u značajnoj mjeri, ali I one koje se skromno ili slabo zalažu za tu oblast. Sve ostale zemlje bivše Jugoslavije nalašle su svoje mjesto u nekoj od tih grupa.

Prva tri mjesta zauzele su Švajcarska, Letonija, Norveška, a slijede ih Luksemburg, Kosta Rika, Francuska, Austrija, Italija, Velika Britanija i Švedska. Kako se navodi na sajtu Univerziteta “Jejl” ove zemlje najače se zalažu da budu ekološke.

Od zemalja regiona koje se značajno zalažu za očuvanje životne sredine nalaze se Albanija, Hrvatska i Slovenija, a u toj grupi su i Češka, Finska, Japan, Brazil, Španija, Portuga, Nepal, Panama...

Od zemalja regiona koje se značajno zalažu za očuvanje životne sredine nalaze se Albanija, Hrvatska i Slovenija

Za životnu sredinu skromno se zalažu uglavnom zemlje Afrike i Južne Amerike, a među onima kojima ekologija nije na prvom mjestu su i Sjedinjene Američke Države.

Srbija i Makedonija nalaze se u grupi zemalja koje se slabije zalažu za zaštitu životne sredine, a sa njima u su i Maroko, Rusija, Turska, Azarbejdžan, Sirija, Iran, Bangladeš, Kina, Nigerija, Pakistan... Prema podacima sa sajta “Jejl” Univerziteta najslabije se za tu problematiku zalaže Bosna I Hercegovina, Tadžakistan, Indija, Kuvajt, Jemen, Kazahstan, Uzbekistan, Irak.

Indeks predstavlja metodu mjerenja i angažovanja država u zaštiti životne sredine, a univerziteti rangiraju 163 države prema 25 indikatora. Konačna ocjena predstavlja rezultat zalaganja i ostvarivanja ekoloških ciljeva tih država.

Prema informacijama koje se mogu naći na sajtu neke od zemalja nijesu uključene jer EPI zahtijeva od država sve podatke, pa su sa liste isključene one koje nemaju dovoljno informacija iz pojedinih oblasti zaštite životne sredine.

Bonus video: