Miljanović: Što je više medija više je kritičke svijesti

Kako bi mediji ispunili svoju odluku, mora da postoji određeni balans i uzajamno razumijevanje i povjerenje između novinara i PR profesionalaca
161 pregleda 0 komentar(a)
Borislav Miljanović, Foto: Represent Communication
Borislav Miljanović, Foto: Represent Communication
Ažurirano: 16.10.2012. 15:32h

Otvaranje novih medija u Crnoj Gori podstaći će razvoj medijskog pluralizma i dodatno stvaranje kritičke svijesti, rekao je prvi čovjek beogradske agencije “Represent Communications” i gostujući profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, dr Borislav Miljanović.

“Svjedoci smo da je Crna Gora za kratko vrijeme dobila tri nova medija , što jasno ukazuje na značajnu ekspanziju novinarske profesije na tom malom tržištu. Zdrava konkurencija je uvijek dobra, a na medijskom tržištu rekao bih i neophodna ako želimo da mediji ispunjavaju ulogu kreatora javnog mnjenja i jednog od najznačajnijih izvora informisanja” kazao je Miljanović.

Kako bi mediji ispunili svoju odluku, mora da postoji određeni balans i uzajamno razumijevanje i povjerenje između novinara i PR profesionalaca.

“Mislim da novinari često doživljavaju posao PR-a kao promotera koji pokušava da radi njihov posao, dok PR-i novinarima najčešće zamjeraju neudubljivanje u priču”.

“Ključ za dobre odnose leži u građenju partnerskog odnosa, koji se bazira na uzajamnom povjerenju i poštovanju specifičnosti koje ove profesije sa sobom nose. Drago mi je što primjećujem u Crnoj Gori trend postepenog razvoja istraživačkog novinarstva i većeg eksponiranja PR menadžera u medijskim pričama”, kazao je on.

“Kao medijator između kompanije, medija i javnosti, PR menadžer predstavlja svojevrsno ogledalo same kompanije i, kao medijski veoma eksponiran član menadžmenta, u velikoj mjeri utiče na kreiranje reputacije same kompanije“

Miljanović napominje da je razlika između PR menadžera i portparola sa teorijskog aspekta jasna, ali da zablude nastaju kao posljedica olakog baratanja ovim terminima, često u pogrešnom kontekstu, ali i nedovoljno razvijene svijesti opšte javnosti o samoj profesiji:

“Portparol je osoba koja istupa u javnosti i prenosi određene poruke. Osmišljavanje i priprema ovih poruka je posao PR menadžera, koji pripremaju i komunikacione strategije i različite scenarije. Ove dvije funkcije vrlo često obavlja ista osoba, što , takođe, otežava podvlačenje jasne crte između dvije profesije.

Miljanović smatra da su dobri PR profesionalci neophodna i veoma važna karika svake uspješne kompanije.

“Kao medijator između kompanije, medija i javnosti, PR menadžer predstavlja svojevrsno ogledalo same kompanije i, kao medijski veoma eksponiran član menadžmenta, u velikoj mjeri utiče na kreiranje reputacije same kompanije“.

“Iz tog razloga, izbor pravog PR menadžera je od izuzetne važnosti”“, kazao je on, naglašavajući da posljednjih godina profesija PR-a sve više dobija na značaju i da je osjetan pomak u promjeni percepcije javnosti o značaju i suštini te profesije.

Bonus video: