Počelo prijavljivanja za stručno osposobljavanje visokoškolaca

Program će omogućiti svim visokoškolcima bez radnog iskustva, da se tokom devet mjeseci obuče za samostalno obavljanje posla u svojoj struci
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 15:22h

Svi svršeni visokoškolci, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanja Crne Gore, od danas se mogu prijaviti za program “Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem”.

Program će omogućiti svim visokoškolcima bez radnog iskustva, da se tokom devet mjeseci obuče za samostalno obavljanje posla u svojoj struci.

Nakon tog perioda, studenti će imati priliku da polažu stručni ispit, a tih devet mjeseci obuke će biti priznati kao 12 mjeseci radnog iskustva.

Kako je kazala pomoćnica ministra prosvjete i sporta, Mubera Kurpejović, preliminarni podaci pokazuju da je za sada potvrđeno 2699 slobodnih mjesta u javnom sektoru i lokalnoj samoupravi, 951 mjesto u privredi , dok je 1516 zahtjeva poslodavaca trenutno u procedu obrade.

Ona je istakla da će se tačan broj slobodnih mjesta znati tek sljedeće nedjelje, jer je rok za prijavu poslodavaca produžen do kraja ove nedjelje.

“Postojaće posebna generisana, automatska rang lista na osnovu koje će se, na osnovu prosjeka koje ima, kandidat upućivati kod određenih poslodavaca”, kazala je Kurpejović na prezentaciji ovog programa i dodala da nijedan poslodavac neće imati priliku da sam bira kandidata.

Ona je objasnila da je svrha Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem da nešto više od 2800 visokoškolaca, koji su trenutno na evidenciji ZZZCG, dobiju priliku i stručno se osposobe za obavljanje poslova.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo, Ivan Lazarević kazao je da se kandidati za ovaj projekat mogu prijaviti isključivo elektronskim putem i to putem portala eUprave Crne Gore (euprava.me). Servis prijavljivanja, kako je objasnio, radi u tri koraka.

Prvi korak jeste prijavljivanje korisnika i provjera u registru svršenih visokoškolaca, nakon čega slijedi provjera u Zavodu za zapošljavanje, jer su korisnici dužni da budu prijavljeni kao nezaposleni na Zavodu.

“Nakon provjere koja traje pet dana, otvara se treći korak u kome kandidati, od liste firmi koje su odabrale njihov studijski program, biraju kompaniju u kojoj bi voljeli da obave stručno osposobljavanje” naglasio je Lazarević.

On je istakao da će, za kandidate koji su završili studije u inostranstvu, a čija je diploma priznata u Crnoj Gori, biti otvoren poseban servis za prijavljivanje.

“Korisnici koji imaju priznatu diplomu u Crnoj Gori će imati dva koraka za prijavu na ovaj program, prvo da se provjeri njihova nostrifikovana diploma, a nakon toga ide regularno prijava za program”, kazao je Lazarević.

Prema njegovim riječima, korisnik će moći da bira pet kompanija ili institucija u kojima bi želio da se obučava do 15. novembra, nakon čega će se kandidati, na osnovu prosjeka, uparivati sa poslodavcima.

Vlada Crne Gore će za ovaj program u 2013. godini opredijeliti 10 miliona eura.

Galerija

Bonus video: