Drago Radulović: Moje posljednje saopštenje

"Dobar dio vremena smo potrošili pišući odgovore na pritužbe, tako da bismo slobodno mogli da kažemo da smo bili mobingovani od strane UO"
500 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 11:57h

Razriješeni dekan Pravnog fakulteta Dragan Radulović saopštio je da je pogriješio što nije dostavio tri tražena izvještaja o primanjima zaposlenih, nastavničkoj i saradničkoj strukturi, ali i da se odluka Upravnog odbora (UO) temelji na paušalnim i neistinitim ocjenama.

"Od svega što mi se stavlja na teret jedino je tačno da tri pomenuta izvještaja nijesam dostavio na vrijeme. Sve ostalo, uključujući sve druge izvještaje, pa i one vezane za pritužbe zbog navodnog mobinga neizabranih saradnica, koje su u više navrata dostavljale iste pritužbe samo sa različitim datumima, smo blagovremeno dostavljali i o tome imamo urednu dokumentaciju.

Dobar dio vremena smo potrošili pišući odgovore na pritužbe, tako da bismo slobodno mogli da kažemo da smo bili mobingovani od strane UO“, navodi se u saopštenju za javnost Radulovića.

On je ponovio da smatra da je odluka o njegovoj smjeni već bila donijeta i da UO nije čitao ono što je dostavljano sa Pravnog fakulteta. Kako je naveo za utvrđivanje privremenih mjera za upravljanje i obezbjeđivanje UCG trebalo je manje od jednog dana, ali jedva su za dva dana uspjeli da napišu i obrazlože odluku o razriješenju.

„Zaista, to nije ni bilo lako, jer kako razumnim argumentima obrazložiti odluku, a da se to ne svede na paušalne ocjene, fraze, pa i neistine“, navodi se u reagovanju Radulovića.

On je podsjetio i da se privremene mjere mogu uvesti u slučaju finansijske krize i poremećaja u organizaciji rada, a ni jedan od tih osnova nije postojao na Pravnom fakultetu. Kako je saopštio finansijski dug u rektoratu je oko sedam miliona eura, a na podračunu Pravnog fakulteta nova uprava naći će znatna novčana sredstva koja će možda usmjeriti na rješavanje finansijske krize.

Radulović je u saopštenju naveo i da „inkriminisane“ radnje koje mu se stavljaju na teret - nepoštovanje i neizvršavanje odluka UCG, desile su se i prije nego što je donesen Pravilnik, pa je povrijeđeno materijalno pravo legaliteta radnje i zakon, jer pravilnik ne može da ima povratno dejstvo.

Radulović je kazao i da je prije isteka roka koji mu je dat da podnese tražene izvještaje, bez ikakvog razmatranja dokumentata razriješen dužnosti.

Radulović je u saopštenju naveo i da „inkriminisane“ radnje koje mu se stavljaju na teret - nepoštovanje i neizvršavanje odluka UCG, desile su se i prije nego što je donesen Pravilnik,

„Optužuju i osuđuju zbog velikog broja krivičnih prijava, sudskih, postupaka prijava protiv profesora i profesora protiv studenata (uključujući i određeni broj tužbi protiv Univerziteta Crne Gore) kao da je uprava vinovnik svega toga. Ne bi me iznenadilo da sam optužen i za ljetošnju višemjesečnu sušu i požare. Javnosti je zlonamjerno predočeno da sam otpustio mlade kadrove, a svak ko hoće da zna može da sazna i od rektora pravu istinu, a ona je da je procedura reizbora saradnika (od kojih su troje u vrijeme dekanstva Mujovića nezakonito primljeni) provedena po zakonu i aktima univerziteta i da neki od kandidata nijesu reizabrani jer nisu ispunjavali uslove konkursa koji je raspisan prema aktu o sistematizaciji, a neki što su izabrani bolji od njih“, naveo je on.

Radulović je saopštio i da nije on dao otkaz sekretaru fakulteta, već disciplinska komisija zbog teže povrede radne obaveze, falsifikovanja konkursa dodavanjem teksta poslije njegovog potpisivanja kojim se htjelo pomoći određenom kandidatu, što predstavlja i krivično djelo.

„Optuživanje samo mene zbog neblagovremenog obezbjeđivanja uslova za upis studenata na specijalističke studije na studijskom programu kriminalistika i bezbjednost je jednostrano, jer je u pitanju dobijanje dopune licence od strane Ministarstva prosvjete, a nakon prethodno dobijene akreditacije, jer su za dobijanje licence jednako odgovorni i fakultet i rektorat i Ministarstvo prosvjete. Uostalom, da li je ikad pozvan na bilo kakvu odgovornost dekan Mujović koji je godinu dana studija na osnovnom studiju kriminalistika i bezbjednost radio bez licence. I na kraju osvrta na odluku o mom razrešenju uskraćeno mi je osnovno pravo koje je svakom i u svakom postupku zagarantovano, a to je pravo da budem saslušan“, piše u saopštenju.

Radulović je naveo i da će saopštenjem završiti prepisku preko sredstava informisanja i posvetiti se pisanju stručnih knjiga.

Za vrijeme Mujovića bilo mnogo više zapošljavanja

Radulović je osvrćući se na izjave bivšeg dekana Ranka Mujovića ocijenio i da je zlonamjerno stalno serivaraju informacije javnosti da je prihvatio mjesto dekana da bi doveo sina na fakultet iako se zna da on radi više od jedanaest godina i to ne na njegovom predmetu,ali i da je izabran kao najbolji od prijavljenih.

„Da bi me oblatio kao „pridošlicu“ u Crnoj Gori, kako on to zna da kaže, reče da potiskujem crnogorske kadrove i da dovodim kadrove van Crne Gore. Ne znam o čemu priča jedino ako misli na profesore koji dolaze sa fakulteta van Crne Gore na studijski program kriminalistika i bezbjednost, jer mi tih profesora nemamo u Crnoj Gori, a većina od njih je bila angažovana i u vrijeme njegovog dekanstva. U vrijeme mog mandata samo je zaposlen jedan saradnik za kojeg je bio raspisan konkurs mnogo prije početka mog dekanstva i niko više ni od nastavnog i vannastavnog osoblja“, naveo je Radulović.

On je kazao i da je za vrijeme Mujovićevog mandata bilo mnogo više zapošljavanja nego dok je on obavljao tu funkciju. Kako je naveo Mujović zna kako je primljen sekretar fakulteta. Radulović je saopštio i da su primljena nezakonito tri saradnika od kojih su se dva finasirala iz sredstava fakulteta, ali i službenik u Bijelom Polju, arhivar koji obvlja i posao referenta i za to dobija dvije plate.

„Pominje nekakve „kumovsko interesne osovine“, a kojim imenom nazvati njegovu „darežljivost“ prema šefu studentske službe kojem, mimo svih pravila, dodjeljuje 20. 000 eura kao pomoć za otkup stana, koju odluku i pored toga što je bilo sredstava u svom mandatu nije realizovao, nego je ostavio novom dekanu da rješava“, kazao je on.

Radulović je komentarisao i Mujovićevu izjavu da u njegovom mandatu nije bilo mobinga ističući da tada Zakon o zaštiti mobinga nije postojao, ali je, tvrdi on, bilo prisiljavanja administrativnog osoblja da potpisuje i daje izjave „koje kakve sadržine“ uz prijetnje otkazom, zavrtanja ruku službenici, nasrtaja na profesorice i studente.

„Ne pominje enormna plaćanja pojedinim članovima kolektiva uključujući i predvodnike ili učesnike ove harange protiv mene, preko članstva u brojnim fiktivnim komisijama“, kazao je Radulović.

Bivši dekan Pravnog fakulteta Ranko Mujović ranije je saopštio da je Radulović žrtvovao druge kako bi ostvario svoje sebične i protiv zakonite interese. On je naveo i da za vrijeme njegovog mandata nije bilo mobinga, protjerivanja sa posla i da on nikada nije zapošljavao djecu, rođake i kumove.

Galerija

Bonus video: