Oficiri ruske mornarice u posjeti Crnoj Gori: Dovode i orkestar

“Srećni smo što smo ovdje na poziv naših kolega iz Mornarice VCG, dobri odnosi Crne Gore i Rusije su odavno uspostavljeni"
214 pregleda 5 komentar(a)
Novočerkask, Foto: Anto Baković
Novočerkask, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.10.2012. 15:43h

Veliki desantni brod ruske mornarice „Novočerkask“ juče je uplovio u Luku Bar, gdje će boraviti dva dana.

Nastavljajući vojnu saradnju, oficiri ruske i Mornarice VCG održaće niz sastanaka, dok će mornari odigrati meč u malom fudbalu.

Pored vojnika, u Bar je na palubi tog 112 metara dugog broda stigao i orkestar Crnomorske flote koji je juče popodne na trgu priredio koncert.

To je treći dolazak ruskih brodova ove klase od obnove crnogorske nezavisnosti, nakon što je prošlog oktobra „Cezar Kunikov“ boravio u Kotoru, a godinu ranije “Jamal” u Baru.

“Srećni smo što smo ovdje na poziv naših kolega iz Mornarice VCG, dobri odnosi Crne Gore i Rusije su odavno uspostavljeni, naša posjeta je potvrda prijateljstva dva slovenska naroda”, kazao je zapovjednik broda, kapetan fregate Bolsun Vladimirovič na prijemu kod gradonačelnika Žarka Pavićevića.

To je treći dolazak ruskih brodova ove klase od obnove crnogorske nezavisnosti, nakon što je prošlog oktobra „Cezar Kunikov“ boravio u Kotoru, a godinu ranije “Jamal” u Baru

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko podsjetio je da su na samom početku tristagodišnjih odnosa Crne Gore i Rusije pomorci iz Boke, ne samo obučavali, već i u bojevima predvodili ruske mornare.

Komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, istakao je da će u bilateralnim susretima predstavnici dvije mornarice razmijeniti iskustva.

“Novočerkask“ je doplovio iz Grčke, a njegovih 90 oficira i mornara će u Crnoj Gori obići nekoliko pravoslavnih manastira i hramova.

Brod je i danas otvoren za obilazak građana od 13 do 15 časova, a juče u istom terminu obišao ga je veliki broj Barana svih generacija, ali i ruskih državljana koji borave u Crnoj Gori.

Bonus video: