Simović: Nikome nije interes da se zaustavi put Crne Gore u EU

On je ocijenio da će EU sa Crnom Gorom i zapadnim Balkanom biti bogatija, snažnija i konkretnija, tako da će se izazovi koji se na tom putu pojave prevazilaziti kroz snažno partnerstvo sa EU i subjektima u Crnoj Gori
52 pregleda 11 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Biljana Matijašević
Milutin Simović, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 12.06.2018. 13:04h

Nikome nije interes da se Crna Gora zaustavi na putu evropskih integracija, rekao je danas potpredsjednik Vlade Milutin Simović, poručujući da sloboda medija nema alternativu.

On je kazao da su evropske integracije prije svega interes Crne Gore, svih građana, struktura i subjekata u Crnoj Gori, bez obzira da li neko, nekada, u nekom trenutku različito misli o aktuelnim pitanjima.

“Mislim da je to cilj kojem treba svi zajedno i što prije da težimo”, rekao je Simović na konferenciji povodom predstavljanja rezultata prvog javnog poziva u okviru IPARD programa, odgovarajući na pitanje da li vjeruje da bi evropska integracija Crne Gore mogla biti usporena zbog smjena u Javnom servisu.

On tvrdi i da saopštenje Vlade povodom smjena u Radio-Televiziji Crne Gore nije bilo šturo, već jasno saopštenje u odnosu na situaciju i smatra da je iz te poruke “sve jasno za onoga ko želi da pročita tu poruku”.

Simović je kazao da je cilj i regiona da ima lidera koji osvjetljava put prema EU za cijeli Balkan, ali i interes Evropske unije.

On je ocijenio da će EU sa Crnom Gorom i zapadnim Balkanom biti bogatija, snažnija i konkretnija, tako da će se izazovi koji se na tom putu pojave prevazilaziti kroz snažno partnerstvo sa EU i subjektima u Crnoj Gori.

“Ono što je izvjesno je da Vlada već neko vrijeme veoma odgovorno i ambiciozno radi na poboljšanju sistemskog ambijenta u vezi sa medijskom scenom u Crnoj Gori, kroz izradu novih zakona, analizu i uključivanjem uporednih praksi u tim oblastima. Tome smo posvećeni i siguran sam da će to dodatno doprinijeti daljem jačanju nezavisnosti medijske scene, daljoj profesionalizaciji i objektivnosti medija u Crnoj Gori“, kazao je Simović.

Savjet RTCG smijenio je prošle sedmice generalnu direktoricu Javnog servisa Andrijanu Kadiju, nakon čega su reagovali, osim dijela javnosti u Crnoj Gori, i predstavnici EU i SAD.

Bonus video: