Za više od 800 studenata nema mjesta u podgoričkim studentskim domovima

Prodanović kaže da su brucoši imali pravo žalbe i da je pristiglo 9 prigovora od kojih se nijedan nije odnosio na nepravilno bodovanje ili rad Komisije
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2012. 12:01h

Za smještaj u podgoričke studentske domove ove godine se prijavilo 1.824 studenta, a mjesta u domovima ima za 962.

U konkursnom roku za podnošenje dokumenata za studente prve godine studija, koji je trajao od 20. avgusta do 7. septembra za smještaj u dom je apliciralo 546 brucoša, od čega su 24 studenta sa privatnih fakulteta i univerziteta.

„Pravo na smještaj u Javnoj ustanovi Dom učenika i studenata Podgorica, ostvarilo je 129 studenata prve godine. U pitanju su nosioci diplome Luča 1, za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta“, kazala je agenciji MINA portparol podgoričkih studentskih domova Jasna Prodanović.

Prema njenim riječima, među brucošima je 29 koji su mjesto dobili na osnovu Pravilnika o kriterijumima za ostvarenje prava na smještaj i ishranu u domu.

Pravilnik propisuje da se do pet odsto kapaciteta namjenski opredjeljuje za studente sa posebnim obrazovnim potrebama, najosjetljivijim grupama stanovništva i korisnicima materijalnog obezbjeđenja po propisima o socijalnoj zaštiti.

Prodanović je navela da su brucoši imali pravo žalbe i da je Komisiji pristiglo devet prigovora od kojih se nijedan nije odnosio na nepravilno bodovanje niti rad Komisije za raspodjelu.

U roku za podnošenje prijava za smještaj studenata starijih godina koji je završen 28 septembra, prijavilo se 1.278 studenata. Prodanović je kazala da je među njima 97 studenata sa privatnih fakulteta i univerziteta.

„Za ovu studijsku godinu deset studenata iz regiona apliciralo je za smještaj i ishranu u podgoričkim domovima“, rekla je ona.

Kako je navela Prodanović, Komisija za raspodjelu razmatra pristiglu dokumentaciju.

„Bodovanje se vrši isključivo po kriterijumima utvrđenim Pravilnikom o kriterijumima za ostvarivanje prava na smještaj i ishranu u domu, studentski kredit, stipendiju i participaciju prevoza koji je objavljen u Službenom listu“, kazala je ona.

Prodanović je najavila da će bodovna rang lista biti objavljena 16. oktobra, na sajtu i oglasnim tablama Doma.

„Komisija će objaviti broj bodova koje je ostvario svaki kandidat i broj bodova koji je potreban za osvarenje prava na smještaj po pojedinim objektima“, precizirala je ona.

U okviru Centralnoevropskog programa za univerzitetsku razmjenu (CEEPUS) u koji je Crna Gora uključena od studijske 2005/06 godine, u podgoričkim studentskim domovima boravi pet stranih studenata.

Galerija

Bonus video: