Otpušteni zaprijetili: Vratite nas na posao ili slijede prijave

Prvu presudu još u junu ove godine, kojom je njen otkaz poništen, dobila je pravnica Angelina Raičević
164 pregleda 1 komentar(a)
Angelina Raičević, Ranko Šćekić, Foto: Rabrenović
Angelina Raičević, Ranko Šćekić, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 12.10.2012. 16:53h

Neki od otpuštenih inženjera poljoprivrede i pravnika iz nekadašnjeg Sekretarijata za poljoprivredu, zaprijetili su da će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih u lokalnoj upravi ako ih ne vrate na posao po presudama Upravnog suda.

Prvu presudu još u junu ove godine, kojom je njen otkaz poništen, dobila je pravnica Angelina Raičević, ali ta presuda još nije sprovedena.

“Kome sam se god obratila u Opštini, svi se prave ludi i neupućeni. Niko ništa ne zna. Sekretar kaže da nema veze sa tim, administrator ne preduzima ništa da se ova agonija i bezakonje završe”, kaže Raičević.

"Rukovodioci su tvrdili da je sve zakonito, Upravni sud je sada rekao svoje“

Ona tvrdi da je “takozvana racionalizacija u Opštini krajem prošle godine sprovedena kao rodna diskriminacija, jer je veliki broj žena ostao bez posla”.

“Tu nije bilo nikavih kriterijuma. Bez posla su ostajale i samohrane majke, jedan broj bračnih parova. A onda nam je, preko svega, uskraćeno pravo na žalbu, što je Upravni sud takođe poništio”, kaže Raičevićeva.

Tvrdili da je zakonito

Inženjer Ranko Šćekić je tek nedavno dobio presudu Upravnog suda kojom se, pokazalo tačnim sve ono što su otpušteni radnici tvrdili prije skoro godinu, kad su dobijali otkaze.

„Kada bi svi sudovi radili kao Upravni, u Crnoj Gori bi bilo pravne države“

„Racionalizacija i otpuštanje radnika u Opštini su sprovedeni bez kriterijuma. Rukovodioci su tvrdili da je sve zakonito, Upravni sud je sada rekao svoje“, tvrdi Šćekić.

U presudi Upravnog suda piše da bi bilo logično da je program reorganizacije donesen prije akta o sistematizaciji.

„Upravo taj izmijenjeni redosljed donošenja akata ukazuje da je postojala namjera da se određeni radnici ostave bez posla. Žiro-račun na koji je uplaćena otpremnina otvoren je bez znanja tužioca, a ni doprinosi za socijalno osiguranje nijesu uplaćeni još od 2007“, piše u obrazloženju presude.

Otpušteni radnici bivšeg Sekretarijata ne kriju zadovoljstvo takvim presudama za koje kažu da predstavljaju „svjetlo na kraju tunela“.

„Kada bi svi sudovi radili kao Upravni, u Crnoj Gori bi bilo pravne države“, smatraju inženjeri i pravnici.

"Gdje je tu pravda?"

Presudu Upravnog suda u njegovu korist ovih dana očekuje i inženjer Igor Zeković. On je jedini inženjer prehrambene tehnologije u Beranama, i po logici bi morao da bude deficitarni kadar. Pa, ipak, više godina proveo je na birou, da bi potom radio nekoliko godina u Sekretarijatu za poljoprivredu, i na kraju prošle godine dobio otkaz.

"Što ne ulaze u Opštinu da ispitaju politiku zapošljavanja i načine na koje je to rađeno, načine otpuštanja i sumnjive diplome”, kažu radnici

“Sedam godina sam proveo čekajući posao na Birou rada. Pet godina sam proveo u državnoj službi, od čega tri na određeno. U otkazu piše da ne mogu pet godina tražiti posao u državnim službama i institucijama. Gdje je tu pravda? Treba, znači, da se ponovo vratim na biro i da mi tamo prođe život. Vidjećemo šta će u mom slučaju reći Upravni sud”, priča Zeković.

U Opštini je krajem prošle godine otpušteno blizu 200 radnika.

Inspekcije da „prođu” kroz Opštinu

Otpušteni inženjeri poljoprivrede i pravnici iz ugašenog opštinskog sekratarijata za poljoprivredu zatražili su ranije od nadležnih državnih institucija da ispitaju poslovanje Opštine Berane i način na koji je izvršena sitematizacija i racionalizacija.

Predsjednik Opštine Vuka Golubović rekao je da ima još jedan broj sudskih presuda i da će sačekati da se svi sporovi riješe

Oni su pozvali Finansijsku policiju, Inspekciju rada i Upravnu inspekciju da se “umiješaju u svoj posao” i počnu da rade.

“Šta čekaju? Što ne ulaze u Opštinu da ispitaju politiku zapošljavanja i načine na koje je to rađeno, načine otpuštanja i sumnjive diplome”, kažu radnici.

Golubović će da čeka

Predsjednik Opštine Vuka Golubović rekao je da ima još jedan broj sudskih presuda i da će sačekati da se svi sporovi riješe, pa da onda razmotre sve slučajeve.

“Ima primjedbi. Čekamo da se svi slučajevi objedine, i da onda postupimo po preporukama Upravnog suda”, rekao je Golubović.

Bonus video: