Kad će ljekovi iz Kosića, niko još ne zna

“Nećete valjda reći da se završetak radova poklapa sa 9. decembrom, Danom opštine Danilovgrad”, kazao je Popović
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2012. 15:25h

Nakon skoro tri godine od obećanja da će se u danilovgradskom naselju Kosić graditi fabrika ljekova, juče su, samo nekoliko dana pred izbore, nastavljeni radovi.

Predstavnici Vlade Crne Gore, lokalne uprave i “Farmonta” obišli su gradilište u Kosiću, a zatim su u zgradi SO Danilovgrad obilježili nastavak radova na izgradnji davno obećane fabrike.

Gradilište u Kosiću obišli su ministar zdravlja Miodrag Radunović, direktor Fonda zdravstva Kenan Hrapović i čelni ljudi zdravstvenih ustanova iz Podgorice i Danilovgrada.

Zgrada nove fabrike, kazao je izvršni direktor “Farmonta” Momčilo Popović, biće završena do 5. decembra, pojašnjavajući da je ugovor sa izvođačem radova, „Medi-mont“ iz Podgorice, potpisan 25. septembra i da je jasno preciziran rok završetka radova.

Popović nije želio komentarisati zašto su radovi nastavljeni uoči izbora, ni kazati da li se radi o predizbornoj kampanji vladajuće koalicije, ali je ocijenio da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da su radovi na fabrici nastavljeni onoga trenutka kada su pribavljena sredstva za to.

“Nećete valjda reći da se završetak radova poklapa sa 9. decembrom, Danom opštine Danilovgrad”, kazao je Popović.

Predstavnik „Farmonta“ kazao je da su početi radovi samo na prvoj fazi ovoga projekta, koji podrazumijeva izgradnju Fabrike ljekova i distributivnog centra, pojašnjavajući da je ukupna vrijednost tog projekta 1,2 miliona eura.

Radunović je rekao da Vlada daje punu podršku ovom projektu, jer država u njemu ima veliki interes.

“Nećete valjda reći da se završetak radova poklapa sa 9. decembrom, Danom opštine Danilovgrad”, kazao je Popović

“Najava gradnje Fabrike ljekova u Kosiću daje nam nadu da uskoro u Crnoj Gori neće biti nestašica medikamenata. Danas govorimo o proizvodnji pet paleta ljekova i to za bolesti srca i krvotoka, bolova, temperature, bolesti stomaka i stresa, što je od velike važnosti, jer se u Crnoj Gori većinom i koriste ljekovi protiv tih vrsta oboljenja”, kazao je ministar zdravlja, dodajući da ova fabrika obećava da se neće pokriti samo domaće potrebe, već da će se njihovi proizvodi plasirati i na okolna tržišta.

Predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović kazao je da su na početku bili skeptični prema ovom projektu, zato što se radi o krupnoj investiciji, ali da se pokazalo da projakt ima budućnost. On je kazao da je nova fabrika velika šansa za zapošljavanje radnika iz ovoga kraja i da će lokalna uprava insistirati da se u toj fabrici zaposle Danilovgrađani.

Zaposliće 40 radnika

Fabrika ljekova trebalo bi da proizvodi pet vrsta medikamenata, a zapošljavala bi oko 40 radnika.

Direktor “Farmonta” objasnio je da se sa proizvodnjom ljekova neće početi odmah, nakon završetka zgrade, zato što je potrebno pribaviti brojne dozvole i standarde iz oblasti farmacije.

Druga faza predviđa izgradnju pogona za preradu ljekovitog bilja, ali kako je taj projekat mnogo skuplji, oko sedam miliona eura, neizvjesno je kada će početi da se gradi, zato što to zavisi od stranih kredita.

Galerija

Bonus video: