Vračani prvo najmanje godinu kao stranci, pa onda državljanstvo

Brajović objasnio da su Vračani toliko vremena bili bez državljanstva jer su “odbijali status stranca sa stalnim nastanjenjem"
59 pregleda 1 komentar(a)
vračani, vraka, protest za državljanstvo, Foto: Savo Prelević
vračani, vraka, protest za državljanstvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.10.2012. 14:11h

Grupa građana crnogorskog porijekla iz Albanije (Vračani), koji su bez državljanstva 20 godina, moraće imati status stranca sa stalnim nastanjenjem najmanje godinu dana nakon čega će dobiti crnogorsko državljanstvo.

To je odlučila Vlada danas na sjednici na kojoj je dopunila odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva.

“Vračani treba da do kraja godine iz Albanije da pribave identifikaciona dokumenta kako bi stekli status stranca sa stalnim nastanjenjem koja treba da se podnesu za zahtjev za državljanstvo” kazao je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović nakon sjednice Vlade.

On je objasnio da su Vračani toliko vremena bili bez državljanstva jer su “odbijali status stranca sa stalnim nastanjenjem govoreći da se vraćaju u zemlju porijekla”.

Ta grupa građana koja je u Crnu Goru došla na osnovu međunarodnog sporazuma nekadašnje SRJ i Albanije iz 19991. godine na predstojećim izborima neće imati pravo glasa.

Vlada je odlučila i da prihvati Mišljenje Komisije za ocjenjivanje ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu povodom sprovedenog konsultativnog referenduma o osnivanje Opštine Petnjica i da tom području dodijel istatus opštine

Bonus video: