Pacijenti kojima je urađena transplantacija bubrega u KCCG otpušteni kući

Nadležni su saopštili da se za mjesec, dva može očekivati novi ciklus operacija
93 pregleda 0 komentar(a)
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.10.2012. 13:28h

Pacijenti kojima je urađena transplantacija bubrega 25. i 26. septembra u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), otpušteni su na kućni oporavak, javljeno je iz te ustanove.

"Nakon uspješno obavljenih transplantacija postoperativni oporavak i primaoca i davaoca bubrega tekao je bez komplikacija. Pacijenti odlaze iz bolnice sa urednim parametrima bubrežne funkcije", piše u saopštenju za javnost.

Iz Kliničkog centra su objasnili da su majke donori mogle biti otpuštene prije nedjelju dana, ali su zadržane radi psihološke podrške svojoj djeci.

"Zadovoljni oporavkom, spremni za novi, kvalitetniji živtot Aleksandar i Jasmina su danas sa svojim mamama napustili Odjeljenje za nefrologiju KC CG. Pacijenti će i dalje biti pod stalnim nadzorom nefrologa i nastaviti sa protokolarnom terapijom za osobe sa transplantiranim bubrezima", piše u saopštenju KCCG.

U utorak, 25. septembra, u Kliničkom centru je urađena i prva, istorijska transplantacija bubrega, koju je radio hrvatski i crnogorski ljekarski tim.

Aleksandru Vujoviću (25) iz Nikšića presađen je bubreg njegove majke Olivere.

Dan kasnije, Sabaheta Osmanović iz Rožaja dala je bubreg kćerki Jasmini (20). Operacije su radili hrvatski stručnjaci, uz asistenciju crnogorskih ljekara.

Nadležni su saopštili da se za mjesec, dva može očekivati novi ciklus operacija, jer su detaljne dijagnostičke pretrage kod pacijenata već u finalnoj fazi.

Povodom prve transplantacije u Crnoj Gori, u zvaničnu posjetu je bio i hrvatski ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić, koji je pohvalio napore crnogorskih kolega da se takva komplikovana intervencija uradi u Crnoj Gori.

Bonus video: