Poraz vlasti: Autorka tekstova o Prvoj ipak dolazi u Budvu

OCCRP je za zabranu učešća svoje novinarke, pozivajući se na objašnjenje iz NATO PS, optužio šefa parlamenta Ranka Krivokapića
12 komentar(a)
Miranda Patručić, Foto: Privatna arhiva
Miranda Patručić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.10.2012. 17:24h

Novinarka Miranda Patručić pozvana je nazad na NATO Rose-Roth seminar, koji u ponedjeljak počinje u Miočeru, nakon što joj je prošle sedmice zabranjeno učešće na zahtjev crnogorskog parlamenta.

"Vijestima" je iz OCCRP-a (Projekat izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji) saopšteno da je Patručićeva juče dobila ponovni poziv da učestvuje na skupu u Crnoj Gori i to od visokog NATO zvaničnika. Taj zvaničnik im, međutim, nije dao zvanično objašnjenje zašto je povučena zabrana da ona govori na Rose-Roth seminaru.

Patručić je istraživač OCCRP-a, koji je ljetos objavio serijal tekstova o sumnjivom poslovanju Prve banke i njenim vezama sa državom, pa i sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem. Ona je bila predviđena kao govornik na panelu o borbi protiv korupcije ali su joj prošle sedmice zvaničnici Parlamentarne skupštine NATO-a saopštili da ne može učestovati na seminaru u Crnoj Gori jer je to zahtijevao visoki zvaničnik crnogorske Skupštine.

OCCRP je za zabranu učešća svoje novinarke, pozivajući se na objašnjenje iz NATO PS, optužio šefa parlamenta Ranka Krivokapića, koji je negirao te navode. Krivokapić je krajem prošle sedmice kazao da je suorganizator skupa u Crnoj Gori Odbor za bezbjednost i odbranu, na čijem je čelu Melvudin Nuhodžić.

Nuhodžić prošle sedmice nije htio da se precizno odredi prema izjavi Krivokapića i svojoj ulozi u određivanju učesnika skupa na Svetom Stefanu.

Iz OCCRP-a je saopšteno da Patručić cijeni ponovni poziv, ali da se i dalje zalaže za otkrivanje korupcije.

"Organizovani kriminal je najveći problem u Crnoj Gori danas", kazala je Patručić, koja treba da govori na panelu sa državnom tužiteljkom Rankom Čarapić. "Pokušavajući da se to sakrije pod tepih, problem neće nestati. Jedini način da stvari krenu nabolje je istinska i otvorena rasprava i razgovor, a ja sam srećna što mogu podijeliti svoj pogled na to".

"Organizovani kriminal je najveći problem u Crnoj Gori danas", kazala je Patručić

OCCRP urednik Dru Salivan izjavio je juče da je važna stvar otvoren i iskren razgovor.

"Postoje ozbiljna pitanja koja su otvorena. I Miranda i drugi novinari u Crnoj Gori su radili na tome svojim izvještavanjem. Sada moramo dobiti odgovore i veću transparentnost iz crnogorske Vlade", rekao je Salliven.

Pročitajte još tekstova o ovome:

SEEMO osudio ponašanje crnogorskih vlasti >>>

Crna Gora pravi od sebe lakrdiju: Krivokapić krivi Nuhodžića >>>

Krivokapić zabranio učešće na seminaru autorki tekstova o Prvoj banci >>>

Bonus video: