Vrpca na putu od Ždrebaonika do Ostroga

Ideja iz vremena Kraljevine Jugoslavije o povezivanju svetinja, ostvarena nakon 13 godina gradnje
171 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 11:37h

Nakon trinaestogodišnjih radova na izgradnji puta koji povezuje manastire Ostrog i Ždrebaonik, nekoliko predizbornih najava čelnika danilovgradske opštine i Vlade Crne Gore da će biti završen baš do kraja te godine, ova saobraćajnica će danas biti otvorena, slučajno, tri dana pred izbore.

Ideja o povezivanju dvaju svetilišta datira od davne 1935, a četiri godine kasnije, prilikom izbora u Danilovgradu, tadašnja Jugoslovenska radikalna stranka, Demokratska stranka, Narodna stranka i Omladinska stranka, obećavali su da će probijati put od Ostroga preko Sokolina, Kupinova, Kovača, Podvraća, Šobajića, Bara Šumanovića.

Zbog Drugog svjetskog rata put je zaboravljen, a i u miru ideja je mirovala 60 godina, do juna 1999. godine kada je počeo proboj prvih metara puta od Ostroga prema Vinićima.

Prije 10 godina Milo Đukanović, tadašnji predsjednik Crne Gore, tokom posjete Danilovgradu, u pratnji Milorada Vuletića, tadašnjeg predsjednika Opštine, i Branislava Đuranovića, tadašnjeg predsjednika OO DPS-a, govorio je o ovoj saobraćajnici. Tokom prošlogodišnje radne posjete Danilovgradu, predsjednik Vlade Igor Lukšić kazao je da će nastojati da do kraja godine bude izvjestan skori završetak puta, a skoro isto govorio je i ove godine, tokom nedavne posjete Danilovgradu.

“Žao mi je što ću neke razočarati, ali put će, ipak, biti završen do kraja godine”, kazao je prošle godine Đuranović, a od tada je to ponovio nekoliko puta.

Današnje otvaranje, kao ni obilazak puta prošle godine, neposredno pred reizbor Đuranovića za gradonačelnika, zacijelo nema veze sa izborima.

Galerija

Bonus video: