Obilježavanje 100-godišnjice zločina u Plavu i Gusinju: Cerić nije obavijestio Fejzića

Cerić u svom proglasu ističe da je za vrijeme Prvog balkanskog rata “crnogorska kraljevska vojska počinila genocid” nad muslimanima
60 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 18:42h

Odlazeći poglavar muslimana u Bosni i Herecegovini reis-ul-ulema Mustafa Cerić, povodom sto godina zločina nad muslimanima, Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja, uputio je juče javni proglas.

O njegovom proglasu, u kojem poziva imame-hatibe u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku-Srbiji, Crnoj Gori i bošnjačkoj dijaspori da u petak, 12. oktobra, na džuma-namazu podsjete na “ovaj gnusni i nekažnjeni zločin”.

"Bošnjaci-Muslimani ne smiju ostavljati dugove svojim potomcima koje će morati plaćati genocidom. Poručujem našim susjedima da smo mi za istinu, pravdu, mir i pomirenje, te da suživot i tolerancija nemaju alternativu”, piše u proglasu

On takođe traži da se mole pred dušama plavsko-gusinjskih šehida (mučenika), ali ni on, ni Islamska zajednica BiH, nijesu obavijestili reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) Rifata Fejzića o tome.

Cerić u svom proglasu ističe da je prije jednog stoljeća, za vrijeme Prvog balkanskog rata, nad muslimanima plavsko-gusinjskog kraja, “crnogorska kraljevska vojska počinila genocid”.

“Prema raspoloživim podacima, tada je na najbrutalniji način pobijeno preko 1.000 muslimana, Bošnjaka i Albanaca, svih starosnih dobi, a pokršteno je 12.500 muslimana i raseljeno više hiljada.

S obzirom na dužnost borbe protiv zlostavljanja i ubijanja nevinih ljudi, obavezu iskazivanja poštovanja prema žrtvama i nužnost čuvanja sjećanja na žrtve kako se ljudskom rodu takvi sramni događaji nigdje više ne bi ponovili, a povodom sto godina od sprovođenja sistematskog plana istrebljenja muslimana, Bošnjaka i Albanaca, na području Crne Gore, objavljujem proglas: U ime Boga Milostivog Samilosnog! Neka je salavat i selam na sve Božije vjerovjesnike i neka je rahmet na sve nevine žrtve genocida, šehide”, napisao je, između ostalog, Cerić.

On je naveo da izražava saosjećanje sa porodicama i potomcima žrtava, osuđuje genocid, ubistva, pokrštavanje i progon, u koji su, napisao je, bili involvirani tadašnji državni organi Crne Gore, i podržava istragu i rasvjetljavanje svih tih događaja i aktera.

Ne želi polemiku s Cerićem: Fejzić

Cerić je dodao da vjeruje da se prošlost ne može promijeniti ali da se može uticati na bolju budućnost.

“Stoga, sjećajući se žrtava genocida i moleći Uzvišenog Boga da im podari Džennet (raj), a njihovim porodicama sabur (smiraj), pozivam sve Bošnjake-Muslimane da se ujedine u borbi protiv ponavljanja genocida nad našim narodom, što znači da se svaki Bošnjak-Musliman mora brinuti o drugom Bošnjaku-Muslimanu.

Bošnjaci-Muslimani ne smiju ostavljati dugove svojim potomcima koje će morati plaćati genocidom. Poručujem našim susjedima da smo mi za istinu, pravdu, mir i pomirenje, te da suživot i tolerancija nemaju alternativu”, piše u proglasu.

Fejzić: "Ne tražite osvetu, nego pravdu"

“Naš cilj, naravno, nije da bilo kog iritiramo i da dodatno podrivamo bilo kakvu netrpeljivost, ali dobro je da sve ono što je bilo kroz istoriju izađe na vidjelo i da se zna šta se desilo, da se traži pravda”, kazao je Fejzić

Fejzić je sinoć “Vijestima” kazao da nije obaviješten o Cerićevom proglasu i da ne želi da ulazi ni u kakvu komunikaciju sa njim.

On nije odgovorio da li Cerić, kao poglavar muslimana u BiH, ima pravo davati proglas za događaje koji su se zbili u Crnoj Gori, ali je kazao da on ne bi imao pravo isto to da uradi za teritoriju BiH.

“Ne želim nikakvu polemiku. Samo želim da kažem da nas, nažalost, nijesu obavijestili o tom proglasu. Ni on ni Islamska zajednica BiH.

Tamo je izabran novi reis, i za nekih mjesec i nešto će biti njegova inauguracija. Do tada će Cerić obavljati funkciju reisa”, kazao je Fejzić.

Reis IZCG kazao je da ta zajednica želi da obilježi taj neslavni jubilej, kao i da su prije pola godine započeli aktivnosti tim povodom i da su im eminentni istoričari sugerisali da to bude 2013. godine, na stogodišnjicu najvećih zločina.

“Naš cilj, naravno, nije da bilo kog iritiramo i da dodatno podrivamo bilo kakvu netrpeljivost, ali dobro je da sve ono što je bilo kroz istoriju izađe na vidjelo i da se zna šta se desilo, da se traži pravda”, kazao je Fejzić.

On je dodao da nema ništa protiv učenja fatihe (molitva za duše stradalih), na koju poziva Cerić, jer se fatiha uči svima koji stradaju na bilo koji način.

“Ne želim da otvaram nikakvu dalju polemiku. Svrha obilježavanja toga jeste, citiraću jednu od posljednjih rečenica rahmetli Alije Izetbegovića, koji je prije smrti, rekao 'ne tražite osvetu, nego pravdu' - to je naš moto”, kazao je Fejzić.

Galerija

Bonus video: