Otvoren Centar za razvoj karijere u okviru rektorata Univerziteta

Prema podacima ZZZCG na evidenciji se nalazi 4.500 visokoškolaca, od čega 2.500 onih koji nemaju iskustva i koji će se po prvi put zaposliti
64 pregleda 1 komentar(a)
Rektorat, Foto: Zoran Đurić
Rektorat, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.10.2012. 12:13h

Univerzitetski Centar za razvoj karijere u kojem će visokoškolci i svršeni studenti moći da dobiju savjete o studiranju i profesionalnom razvoju otvoren je u okviru rektorata Univerziteta Crne Gore (UCG).

Direktorica za međunarodnu saradnju na UCG Mira Vukčević kazala je na otvaranju da je to prvi Centar tog tipa u Crnoj Gori, ali i objasnila da ta institucija neće posredovati pri zapošljavanju.

Organizacione jedinice koje imaju za cilj da pomognu mladim ljudima da kreiraju svoje karijere pristuna je na svim univerzitetima u regionu, kao i razvijenim zemljama.

"Univerzitetski Centar za razvoj karijere je ustvari centar koji će pomoći profesionalnom razvoju naših studenata, njihovoj mogućnosti da kreiraju svoj karijerni put. Centar će ubuduće imati zadatak da kroz razne vidove savjetovanja, radionice, komunikaciju sa studentima omogući i studente uputi u način komunikacije sa poslodavcima, da im pruži informacije sa tržišta rada, zapošljavanja, a naročito oko mogućnosti nastavka školovanja, kreiranja karijere na inostranim univerzitetima", objasnila je Vukčević.

Ona je dodala da centar neće imati ulogu u posredovanju pri zapošljavanju, već je njegov cilj da pruži studentima informacije i omogući profesionalni razvoj kroz različite vještine koje je potrebno da posjedju. Vukčević je istakla i da je otvoren uz veliku pomoć ZZZCG i NVO "Forum MNE".

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Vukica Jelić istakla je da bi centar trebao da bude dobra veza između obrazovanja i privrede.

"Sve zemlje izuzetnu pažnju poklanjaju usklađivanju ponude i tražnje, odnosno, obrazovanja i privrede- to je i naš cilj. Ako želimo da nam privreda bude konkurentna i efikasna da se kvalitetno takmičimo sa evropskim preduzećima moramo da imamo kvalitetnu privredu, a ona uglavnom zavisi od ljudskih resursa, kvalitetnih znanja, vještina i kompetencija koje imaju zaposleni", kazala je Jelić.

Prema njenim riječima od najranijih dana obrazovanja treba raditi na informisanju i profesionalnom savjetovanju mladih. Jelić je dodala i da ZZZCG ima sedam centara za profesionalno savjetovanje u svim biroima rada u Crnoj Gori u kojima zainteresovani mogu dobiti informacije o mogućnostima učenja, studiranjima, smještaja i tržišta rada.

"Mi smo svjesni da buduće zanimanje treba da se bira na osnovu toga kakve kompetencije i predispozicije ima čovjek,ali je važno i da biramo ono što je na tržištu prohodno i što privreda traži. Važno je da shvatimo, a nadam se da će se ta usluga shvatiti u ovom centru, da ne učimo zbog diplome nego zbog znanja", kazala je Jelić.

Prema podacima ZZZCG na evidenciji se nalazi 4.500 visokoškolaca, od čega 2.500 onih koji nemaju iskustva i koji će se po prvi put zaposliti. Najviše je ekonomista, profesora, pravnika.

Bonus video: