Uništavaju Taru radi brze zarade

Kolašinci nelegalno vade šljunak i pijesak, inspekcija i komunalci nemoćni
108 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2012. 18:16h

Prilično lak način zarade nezakonitom eksploatacijom šljunka i pijeska iz Tare, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, koriste bar četiri Kolašinca, koji mašinama redovno prokopavaju korito rijeke, a „rječni materijal“ prodaju sugrađanima po cijenama znatno nižim od zvaničnih na regularnom tržištu.

Dokaze da se šljunak i pijesak iz Tare vadi mimo mjesta određenih za koncesionare lako je naći na gotovo svakih par stotina metara na potezu od Kolašina do Mateševa ili uz magistralu prema Trebaljevu.

U rješavanje problema nelegalne eksploatacije rječnog materijala odnedavno je uključena i kolašinska Komunalna policija. Službenom zamolnicom inspektor za vodoprivredu Miodrag Radulović tražio je pomoć od komunalnih policajaca u nadgledanju Tare.

PR Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić za „Vijesti” je kazala da je Vodoprivredna inspekcija utvrdila da na Tari postoji nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska.

"Vodoprivredna inspekcija evidentirala je da postoji nelegalna eksploatacija, ali prilikom kontrole nikog nije zatekla na licu mjesta. Dogovorena je ispomoć Komunalne policije, koja će u narednim danima pomoći da se utvrdi ko obavlja eksploataciju", kazala je Čukić.

Da je vrlo teško da inspektor zatekne na licu mjesta one koji devastiraju Taru, jasno je iz činjenice da je zadužen za vodotoke na području čak šesnaest opština. Radulović je to naveo u dopisu kojim traži pomoć kolašinskih komunalnih redara. Iako, kako kažu, uključuju sva raspoloživa sredstva, Komunalna policija do sada nije imala uspjeha, ako se izuzme par zapisnika o nađenim mašinama u blizini rijeke ili upozorenja onima za koje se sumnja da nezakonito zarađuju na taj način.

Prema riječima načelnika te službe, Dragana Vlahovića, da bi se stalo na kraj onima koji zarađuju prekopavajući Taru potrebna su danonoćna dežurstva, što Komunalna služba ne može da obezbijedi.

"Nelegalno vađenje šljunka i pijeska radi se u noćnim ili ranim jutarnjim satima i vrlo je teško uhvatiti na djelu one koji to rade. Za to bi bilo potrebno 24 sata dežurstva na Tari, a mi to ne možemo. Svjesni smo da jeste veliki problem i odlučni smo da pomognemo da se riješi", kazao je Vlahović.

Prema riječima Đoka Đinovića, komunalnog redara, do sada je, u skladu sa ovlašćenjima službe za koju volonterski radi, napravio nekoliko zapisnika, ali i upozoravao one za koje se sumnja da pijesak i šljunak nelegalno eksploatišu.

"Zaista nam je potrebna veća pomoć sugrađana. Svaka prijava nam je bitna jer bi tako pravovremeno reagovali. Dešava se da se kopa i u neposrednoj blizini, inače, dotrajalih mostova. Oni koji to rade, očigledno i imaju 'dojavljivače', pa dok mi dođemo na teren, sklone mašine i tamo ne zateknemo nikakve relevantne dokaze", kazao je Đinović.

Da se korito surovo eksploatiše u blizini trebaljevskog mosta lako je uočiti po brojnim tragovima mehanizacije i izdubljenom koritu Tare. U blizini, tik uz magistralu, vidljiva je i divlja deponija. U rastinju na obali, pedesetak metara od mosta je i sakriven bager, koji je pri iole pažljivijem razgledanju lako primijetiti. Da se korito prekopava zarad lake zarade vidljivo je na nekoliko mjesta i prema Mateševu i to u blizini svježe saniranih djelova magistralnog puta, koje je upravo izlijevanje rijeke oštetilo minulih godina.

Iako lokalna uprava prema zakonu nema pravo da dozvoljava bilo kome eksploataciju rječnog materijala iz korita Tare, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, taj način je korišćen za izmirivanje dugova prema Kolašincima koji su za Opštinu obavljali građevinske radove. Navodno, kako nije bilo novca da se plati nekolicini vlasnika mehanizacije koje je Opština angažovala na nekim infrastrukturnim objektima, dozvoljavano im je da se „namire“ vađenjem određenih količina šljunka i pijeska iz rijeke.

Ovu informaciju oštro je demantovao potpredsjednik Opštine Đorđije Živković.

"Apsolutno nije tačno da smo bilo kome ikada tako nešto sugerisali. Namamo pravo na to. Naša ovlašćenja u tom smislu su precizna i vrlo oskudna. Mislim da nikome to nije dozvoljeno ni u onom dijelu koji se tiče sanacije puteva u blizini, gdje imamo određena ovlašćenja da dozvolimo vađenje materijala za te potrebe", kazao je Živković “Vijestima”.

A crno tržište šljunka i pijeska najviše šteti onima koji su ispunili sve obaveze prema državi i zvanično se bave prodajom ovih materijala. Jedini koncesionar u Kolašinu, Milić Mirković, tvrdi da mu mašine miruju već duži period i da nema skoro nikakve koristi od svog posla.

Njegovo preduzeće „Arizona“ DOO, koje ima petogodišnju koncesuju, za svaki metar kubni šljunka i pijeska državi plaća 3,75 eura.

"Uz to, imam i mnoge druge troškove, plaća se mjesto deponije, ulzak u rijeku. Mašine miruju već duži period, a materijal stoji neprodat. Pored toga, u više navrata su mi bušili gume, lomili table kojima je obilježena deponija, odnosno mjesto eksploatacije, vadili gorivo iz mašina. Uvjeren sam da će pravna država riješti ovakvo stanje i da ću konačno moći i da živim od posla koji sam zakonito dobio i mnogo uložio", nada se Mirković.

On ne želi da priča o „kolegama“ koji bez koncesije mnogo bolje i lakše zarađuju nego on.

Koliko je u neravnopravnom položaju u odnosu na one kojima nadležni ne mogu stati na put, govori i podatak da je zvanična cijena kubika pijeska 15, a iste količine šljunka 10 eura. Na crno su te cijene duplo niže.

Prijetnje novinarki zbog fotografisanja

Nakon fotografisanja mjesta nelegalnog vađenja šljunka i pijeska u Trebaljevu i sakrivene mašine na obali, novinarku „Vijesti“ je na ulici presreo mlađi muškarac, koji se predstavio kao Rakočević i zaprijetio da fotografije ne smiju biti objavljene.

"Nemojte slučajno da vidim fotografije u novinama. Ko ste vi da slikate moju imovinu. Mašina mi se pokvarila i tamo je već dva mjeseca, a pijesak koji ste slikali kupio sam i preprodajem ga zakonito. Pokazaću papire, ali ne vama, nego pred sudom.

Ko ste vi da mene kontrolišete? Što ne istražujete to da su nekim ljudima iz Opštine dozvolili da vade šljunak i pijesak? Nemoj slučajno da se desilo da me pomenete ili da kažete da sam vam prijetio jer sam vas kulturno zaustavio na ulici", rekao je mladić novinarki „Vijesti“ samo dvadesetak minuta nakon fotografisanja mjesta i mašine kod trebaljevskog mosta.

Galerija

Bonus video: