Dolazak delfina iz SAD pokazaće pravo stanje u podmorju Boke

U narednih 20 dana američki delfini će, koristeći se vještačkim tehnologijama nedostižne izvanredne osobine svojih prirodnih senzora, pretražiti podmorje Boke
11 komentar(a)
Delfini Tivat, Foto: Ambasada SAD
Delfini Tivat, Foto: Ambasada SAD
Ažurirano: 08.10.2012. 07:40h

Dolazak u Crnu Goru specijalne jedinice Ratne mornarice SAD – tzv. Mk. 7 tima Programa morskih sisara (US Navy Marine Mammal Programe) sa šest delfina posebno obučenih za nalaženje na dnu ležećih protivbrodskih mina, osim što je premijerno pojavljivanje te američke jedinice na Mediteranu, ujedno je i najbolja šansa do sada da se pokaže koliko je zapravo podmorje Boke Kotorske i danas "zagađeno" neeksplodiranim ubojnim sredstvima, zaostalim iz ratova koji su na ovom području vođeni tokom 20. vijeka.

U narednih 20 dana američki delfini će, koristeći se vještačkim tehnologijama nedostižne izvanredne osobine svojih prirodnih senzora – tzv. biosonara, pretražiti podmorje Boke i na dnu mora precizno markirati poziciju svakog sumnjivog objekta za koje se pretpostavlja da je neeksplodirano ubojno sredstvo (NUBS).

Dolazak delfina prava atrakcija u Tivtu>>>

Pozicije tih objekata biće unesene u mapu i predate crnogorskim vlastima, a pripadnici američke mornaričke mobilne jedinice za uništavanje neeskplodiranih ubojnih sredstava (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit –EODMU 1) će na licu mjesta obučavati ronioce Mornarice Vojske Crne Gore u neutralisanju opasnosti od ovih NUBS.

Svemu će prisustvovati i osoblje mornarica Hrvatske, Slovenije i Albanije, a da će učesnici multinacionalne vježbe “Delfin 2012” imati dosta posla, svjedoče podaci o lokacijama NUBS na više mjesta u podmorju Boke koje su ranijih godina ovdašnji ronioci i ribari prijavljivali crnogorskom MUP-u.

MUP, odnosno JU “Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spasavanje i kontrolu na moru” (RCUD) koju je prije 10 godina osnovao MUP, nisu se baš pretrgli da iz mora uklone opasne eksplozivne naprave, iako je šef RCUD-a Veselin Mijajlović crnogorskoj i međunarodnoj javnosti do sada u više navrata vrlo smjelo poručivao da je Crnogorsko primorje praktično očišćeno od svih NUBS u podmorju na dubini do 70 metara.

Austrougarska mina tipa B

Najnoviji demant Mijajlovićevih tvrdnji stigao je prije par dana kada je poznati hercegnovski ronilac, podvodni istraživač i autor knjige “Podmorje Crne Gore” Dragan Gačević u podmorju blizu Rosa na ulazu u Boku pronašao dvije austrougarske protivbrodske mine iz perioda Prvog svjetskog rata, jednu minu novijeg doba, kao i ostatke jednog torpeda.

"Dvije nađene mine uspio sam identifikovati – riječ je o austrougarskim sidrenim protivbrodskim minama tipa 'B', dok treću koja je oblika kugle još nismo precizno identifikovali. Ova tri neeksplodirana ubojna sredstva leže relativno blizu jedno drugom, u krugu od oko 100 metara, blizu Rosa na ulazu u Boku, odnosno u blizini rta Kabala. Dubina na ovoj lokaciji je između 20 i 25 metara.

Torpedo bez motora i propelera, ali sa 150 kg eksploziva

U blizini je i jedan stari torpedo kome nedostaje zadnji dio sa pogonskim mehanizmom, ali je bojeva glava punjena sa nekoliko stotina kilograma eksploziva i dalje tu", kazao je “Vijestima” Gačević koji je podatke o lokaciji ovih NUBS u podmorju Boke takođe proslijedio nadležnima.

U okolini ova četiri velika NUBS u blizini Rosa na dnu mora je i veliki broj artiljerijskih granata raznih kalibara.

Zanimljivo, upravo na Rosama dugo je godina bio ronilački centar koji su koristili Mijajlović i njegovi ronioci iz RCUD-a, ali njihovoj “stručnosti i temeljitosti” o kojoj godinama raspredaju po crnogorskim medijima, očito su promakle tri pozamašne protivbrodske mine i bojeva glava torpeda na dnu u blizini mjesta gdje su ronili.

Neidentifikovana mina u bokokotorskom zalivu

Amerikanci koji su minulih godina za osposobljavanje RCUD-a donirali preko milion dolara, veoma su nezadovoljni načinom na koji je ta ustanova utrošila njihove donacije, kao i činjenicom da RCUD nikada nije ostvario ono za što je namijenjen - da očisti crnogorsko podmorje od zaostalih NUBS.

Umjesto da vadi mine, granate i torpeda, što mu je osnovna dužnost za koju ga plaćaju crnogorski poreski obveznici i američki donatori, Mijajlović se proteklih godina bavio raznim poslovima – od izvođenja podvodnih radova, organizacije turističko-ugostiteljske djelatnosti u objektu RCUD-a u Bijeloj, do pokušaja da se nametne kao glavni autoritet u oblasti podvodne arheologije i navodne zaštite potopljenih kulturnih dobara.

Stoga je i najnovija vježba “Delfin 2012” u kojoj Mijajlović i njegovi ronioci demineri iz Bijele neće moći da učestvuju uz pripadnike RM SAD, MVCG i mornarica Slovenije, Hrvatske i Albanije još jedan dokaz da je RCUD omanuo u svojoj osnovnoj funkciji.

Američki delfini će narednih dana pokazati koliko zapravo RCUD i Mijajlović nisu dobro radili svoj posao u proteklih deset godina. Nakon toga, na potezu je država da očisti ono čemu tu nije mjesto – i sa dna mora, ali i iz raznih kancelarija na kopnu.

Bonus video: