"Povjerenje u NVO opalo zbog opšteg nezadovoljstva građana"

"Nevladine organizacije treba da usmjere svoj rad isključivo na postizanju jasnih i mjerljivih rezultata svog djelovanja"
81 pregleda 0 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.10.2012. 13:05h

Opšte nezadovoljstvo građana ekonomskom i socijalnom situacijom u državi, uzrokovalo je pad njihovog povjerenja u nevladine organizacije (NVO), smatra izvršni direktor Centra za razvoj NVO, Ana Novaković.

Komentarišući istraživanje CEDEM-a prema kojem je povjerenje ispitanika u NVO sektor 34 odsto, što je pad za deset procenata u odnosu na jul,Novaković je navela da su građani vjerovatno imali veća očekivanja od civilnog sektora da će uticati na promjenu loše socio-ekonomske situacije.

„Nevladine organizacije treba da usmjere svoj rad isključivo na postizanju jasnih i mjerljivih rezultata svog djelovanja. Osim ukazivanja na probleme, građani hoće i očekuju da čuju predloge rješenja i tu je prostor u kojem NVO pokazuju koliko su u stanju da predlože bolje opcije“, rekla je Novaković agenciji MINA.

Ona smatra da je istovremeno potrebna promjena i u medijskoj klimi, koja, kako je navela, podrazumijeva pružanje podrške upravo konkretnim rezultatima NVO sektora, i insistiranje na njima.

„Kada je u pitanju javno mnjenje, mediji su nezaobilazan faktor u njegovom kreiranju. Stoga je i jačanje saradnje medijskog i NVO sektora jos uvijek otvoreno polje za unaprijeđenje“, pojasnila je Novaković.

„Očekujem veliku ulogu NVO sektora u narednom, višegodišnjem procesu pregovora, posebno u dijelu priblizavanja ovog procesa građanima“

Novaković je navela da je na pad povjerenja građana u NVO moglo uticati i to što je istraživanje rađeno u predizbornoj kampanji.

„Smatram da su građani tokom izborne kampanje zaista pod specifičnim pritiskom u odnosu na redovne okolnosti. Ovo nije nikakav pokusaj traženja opravdanja za pad povjerenja građana u NVO, već samo ukazivanje na realnost“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, kompletna medijska scena podređena je izbornoj kampanji, u kojoj, tvrdi Novaković, partije nude po ko zna koji put, ista rješenja, obecavaju i hrane građansku nadu.

„Kampanja je jednom u četiri godine i to je period kada partije rade na terenu i ubjeđuju građane da baš oni imaju rješenja za njihove probleme. Tada se građani okreću strankama koje izlaze na izbore, jer su one njihove opcije u kojima vide bolje sjutra. Zato je period predizborne kampanje irelevantan za bilo koje drugo istraživanje, osim podrške koju stranke imaju kod građana“, zaključila je Novaković.

Novaković je kazala da su se nevladine organizacije u Crnoj Gori, prije Vlade i bilo koje institucije zalagale za evropske vrijednosti

Ona je ocijenila da nevladin sektor može i treba bolje i više, navodeći da će pregovaranje sa Evropskom unijom omogućiti NVO sektoru novi prostor, „u kojem će one pokazati dugogodišnji rad i iskustvo u različitim oblastima i povratiti povjerenje gradjana, koje ni sada nije malo“.

Novaković je kazala da su se nevladine organizacije u Crnoj Gori, prije Vlade i bilo koje institucije zalagale za evropske vrijednosti i promovisale standarde koje sada treba da prihvati cjelokupno društvo.

„Očekujem veliku ulogu NVO sektora u narednom, višegodišnjem procesu pregovora, posebno u dijelu priblizavanja ovog procesa građanima“, precizirala je ona.

Bonus video: