Đukanović poručio kumovima i prijateljima da više ne toleriše javašluk

Đukanović poručio svim investitorima koji su kupili najatraktivnije parcele u Budvi i na primorju da će ih, ukoliko ne budu gradili, morati prodati
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 19:52h

Iako je većinu investitora sam doveo u Budvu i na Crnogorsko primorje, mnogi su njegovi najbliži prijatelji i saradnici, koji su potrošili na milione eura kupujući zemljišne komplekse, između ostalog, i on sam je postao vlasnik jedne od najatraktivnijih parcela na samom ulazu u metropolu turizma, lider DPS-a Milo Đukanović će se, izgleda, prvo sam "posjeći" o svoje britke riječi, pa onda i svi njemu najbliži, tajkuni, koje je sam stvorio.

Upravo nadimak Milo britva, predsjednik vladajuće partije nikada nije bolje opravdao nego preksinoćnim nastupom u Bečićima, kada je sa govornice kongresne sale hotela "Mediteran", poručio svim investitorima koji su kupili najatraktivnije parcele u Budvi i na primorju da će ih, ukoliko ne budu gradili, morati prodati, jer više ih neće tolerisati.

Đukanović se posebno osvrnuo na one investitore koji godinama unazad nijesu ni počeli da grade na atraktivnim lokacijama

Ko nema para, moraće da proda

Đukanović se posebno osvrnuo na one investitore koji godinama unazad nijesu ni počeli da grade na atraktivnim lokacijama.

"Ne smijemo dozvoliti investitorima koji su vjerovatno na najregularniji mogući način u datom trenutku došli u posjed najljepših lokacija na Crnogorskom primorju, da i dalje odugovlače sa realizacijom investicionih planova. Ne smijemo im dozvoliti, jer na taj način troše naše vrijeme, troše ovaj samo jedan život kojeg svako od nas ima. Cijenimo mi njihovu potrebu da čekaju neka bolja vremena, ne bi li možda tu lokaciju unovčili kroz neku trgovinu, ali to definitivno nije interes ni Budve, ni Crne Gore. Ako nemaju novac za gradnju, moramo ih mjerama poreske politike stimulisati da to prodaju onome ko može da gradi. Samo takva Budva će biti prostran, komforan, udoban dom za život svakom svom stanovniku. Samo takva Budva će odigrati onu misionarsku ulogu u ekonomskom razvoju - da bude lokomotiva koja će povući i druge", naglasio je Đukanović.

Branu i sebi presudio

Ako je Đukanovićeva poruka investitorima nova politika kojom će se rukovoditi buduća Vlada, ukoliko koalicija DPS- SDP-LP bude osvojila vlast na predstojećim izborima, onda će lider DPS-a prvo sam, na svojim plećima osjetiti teret izgovorenih riječi.

Naime, Đukanović je, sa kumom Vukom Rajkovićem, preko firme “Global Montenegro”, prije četiri godine za pet miliona eura kupio atraktivnu parcelu od gotovo 22 hiljade kvadrata na samom ulazu u Budvu, na brdu Košljun.

Upravo je prvenstveno on taj neodgovorni investitor, koji je britko prozvao ostale, svih prethodnih godina držao tu lokaciju kao utrinu, te nije ni započeo gradnju, iako je na njoj moguće graditi apartmanske i hotelske kapacitete.

I Đukanovićev bliski prijatelj, kontroverzni nikšićki biznismen Branislav–Brano Mićunović, moraće dobro da razmisli i što prije dovrši izgradnju hotela, koji je prije pet godina nelegalno izgradio na parceli iznad Miločera. Mićunović je tek prije pola godine dobio urbanističko-tehničke uslove od Ministarstva turizma i održivog razvoja, ali još nije predao zahtjev za dozvolu.

Svih prethodnih godina, nakon što je izgrađen betonski kostur sedmospratne građevine, Mićunović ni eura više nije uložio u hotel. Nedovršena građevina, koja štrči nadomak manastira Praskvica, i dalje je pusto gradilište.

Ni Canetu se dobro ne piše

Onaj koji bi prvi trebalo da spakuje kofere i proda zemljišni kompleks koji je kupio, svakako je srpski tajkun Stanko–Cane Subotić, koji gotovo četiri godine nije ni započeo gradnju na ostrvu Sveti Nikola naspram Budve.

Subotić bi prvi trebalo da se zabrine: Ostrvo Sveti Nikola

Najatraktivniji dio najvećeg crnogorskog ostrva Sveti Nikola, zemljišni kompleks od gotovo četiri hektara, Cane je, uzimajući kredit od Prve banke familije Đukanović, kupio za 20 miliona od beogradskog biznismena Nenada Đorđevića.

Nakon što je kupoprodajna transakcija obavljena sredinom 2007, a potom i predstavljen Subotićev megalomanski projekat za koji se založio cjelokupni državni vrh na čelu sa tadašnjim premijerom Đukanovićem, koji je predviđao izgradnju dviju marina - jedne na ostrvu Sveti Nikola i druge uz zidine Starog grada, sa pratećim hotelskim i drugim sadržajima, vrijednim oko milijardu eura, Cane je odustao od svega.

Kao uspomena ostala je samo milionska hipoteka kod Prve banke na ostrvo, kao i „oljušteni” dio popularnih Havaja, kao dokaz započetih građevinskih radova, koje je izvodio Đorđević.

I Bećiroviću i Brkoviću upućena opomena

I Đukanovićev bliski prijatelj, dosadašnji vlasnik elitne „Avale“ i kolašinske „Bjanke“, biznismen Zoran-Ćoćo Bećirović, moraće dobro da se zamisli. Upravo je Bećirović preko nekoliko svojih firmi kupio u Budvi i Kolašinu na desetine hektara zemlje na najatraktivnijim lokacijama.

Bećirović

Bećirović je preko kompanije „Danebrok limited“ sa Kipra kupio ukupno devet hektara zemlje nadomak Reževića, od čega polovinu od Opštine, i dok se vodi sudski spor između starosjedjelaca koji terete Opštinu da je prodala njihovu zemlju, na kompleksu na samoj obali mora, ni nakon šest godina nije započeta obećana gradnja luksuznih hotela.

Nema ni hotelskih kapaciteta u zaleđu plaže Drobni pijesak, gdje je Bećirović preko firme “Roychamp Trading LLC” kupio četiri hektara zemlje. Tu su i veliki zemljišni kompleksi u Kolašinu koji su ostali pašnjaci.

I podgorički tajkun Dragan Brković, po svemu sudeći je na spisku investitora na koje je Đukanović mislio za govornicom “Mediterana”.

Brković

Brković, koji je svoju imovinu u Budvi založio kao hipoteku na ime kredita kod nekoliko banaka na iznos od 170 miliona eura, za proteklih pola decenije nije realizovao nijedan od planova na ime kojih je dobio pravo bogatstvo od banaka.

Zgrada Jugoslovenskog rječnog brodarstva nadomak Starog grada, koju je kupio od Nenada Đorđevića i dalje je gradsko ruglo, odmaralište “Alet” u Bečićima, nije pretvoreno u elitni hotelski kompleks, pa ni susjedna parcela od par hiljada kvadrata koju je Brković svojevremeno kupio.

Skočiđevojka, Smokvica, AS, Kraljičina plaža...

Ne treba zaboraviti ni egipatskog investitora “Joud Real Estate Fund” i njihovu sestru kompaniju “Monte Mena”, koji su za 30 miliona eura kupili nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci nadomak Svetog Stefana.

Kao po istoj matrici, i tu je bila planirana izgradnja luksuznog hotela i apartmana sa pratećim sadržajima. Idejni projekat je bio završen, započeta je bila i prodaja apartmana, ali gradnja nije počela.

Slično se desilo i u susjedstvu Skočiđevojke, na lokalitetu Smokvica, gdje je 2006. prodat zemljišni kompleks od 20 hektara za 20 miliona eura ruskoj kompaniji “Vas invest”. Rusi su imali velike planove zajedno sa Opštinom, planirana je izgradnja prvog hotela iz lanca Kempinski, čak je bila i potpisana franšiza, ali sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Rekonstrukcija i dogradnja hotela „As“ u uvali Perazića do, nalik zidanju Skadra, ni nakon deset godina nije završena. Kompanija „Njega turs“ iza koje stoje crnogorski biznismeni iz Moskve već tri godine ne uspijeva da nastavi gradnju.

Slično je i sa nekadašnjim elitnim hotelom „Kraljičina plaža“, koji je prije pet godina zajedno sa „Svetim Stefanom“ i „Starim Miločerom“ Vlada izdala u trodecenijski zakup kompaniji „Adriatic properties“ i lancu hotela „Aman“.

Iako je hotel trebalo uveliko da bude porušen i na njegovom mjestu bude izgrađen novi sa pet zvjezdica, „Kraljičina plaža“ trenutno je ruina koja služi za smještaj pomoćnog osoblja i radnika.

Nerealizovanih primjera investicionih maštarija, koje su bile proklamovane u vrijeme kupoprodajne groznice mnogo je na području od Jaza do Buljarice, ali, nažalost, do sada nije izgrađen nijedan novi hotel sa pet zvjezdica, po uzoru na Kan, Sen Trope ili Monte Karlo iz Đukanovićeve predizborne fantazije.

Ko bude imao para, dobijaće dozvolu

Ako je do sada i bilo barijera da započnu graditi ukoliko donesu keš u Crnu Goru, po Đukanovićevim riječima, ubuduće svi će raditi kao jedan tim da se odmah izda građevinska dozvola.

"Ako neko ima mogućnosti da gradi, moramo se potruditi da mu odmah, bez oklijevanja, izdamo građevinsku dozvolu. Tu nam nikakvo oklijevanje nije saveznik. I nikakve alibije ne smijemo priznavati. Dakle, bilo da se ministarstvo pravda sporošću lokalne administracije, ili se ona pravda sporošću ministarstva. Mi smo dio jednog tima i imamo samo jedan interes - da što brže krenemo u gradnju koja će uvećavati BDP Crne Gore, stvarati uslove da Crna Gora može biti onakva turistička destinacija kakva mi vjerujemo da može biti", kazao je Đukanović.

Galerija

Bonus video: