Rožajac lokalnoj Narodnoj biblioteci poklonio 1.100 knjiga

“Te knjige su dio mene, sa njima sam drugovao i formirao se u osobu kakva jesam. Ali, šta one znače ako i drugima ne omogućim da ih pročitaju”
0 komentar(a)
Fahrudin Zejnelagić, Narodna biblioteka ROžaje, Foto: Aida Sadiković
Fahrudin Zejnelagić, Narodna biblioteka ROžaje, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 03.10.2012. 08:08h

Rožajac Fahrudin - Fako Zejnelagić poklonio je lokalnoj Narodnoj biblioteci 1.100 knjiga, kolekciju koju je sakupljao duže od pola vijeka.

“Za svaki od tih naslova sam sentimentalno vezan, ali sam se na ovaj korak odlučio kako bih dao doprinos u borbi pisane riječi protiv elektronskih sredstava koja sve više potiskuju dragocjeno druženje sa knjigom. Pročitao sam oko 90 odsto ovih knjiga i želio sam da i drugima omogućim da uživaju u njima”, rekao je Zejnelagić.

On je istakao da kućnu biblioteku počeo da pravi još u osnovnoj školi, a da je najviše knjiga kupio kao gimnazijalac. Studirao je književnost i tokom tog perioda je najveći dio naslova i pročitao.

“Te knjige su dio mene, sa njima sam drugovao i formirao se u osobu kakva jesam. Ali, šta one znače ako i drugima ne omogućim da ih pročitaju”, rekao je Zejnelagić.

On je pozvao i ostale ljubitelje knjige da slijede njegov primjer, jer smatra da je obrazovanje najtemeljniji način sazrijevanja generacija koje dolaze.

Od Narodne biblioteke Zejnelagić je, u znak zahvalnosti, dobio doživotne članske karte za njegovo četvoro unučadi. Rukovodilac biblioteke Ramo Kalač se zahvalio na poklonu od neprocjenjive vrijednosti.

“Zejnelagićev gest treba da ukaže kako se treba odnositi prema ovoj instituciji kao osnovnom depozitu ljudskog znanja i stvaralaštva. Ovaj poklon ima još veći značaj ako se uzmu u obzir postojeći socio-ekonomski uslovi u kojima danas živimo. Porodica donatora ove biblioteke broji preko 200 darodavaca koji su poklonili 6.500 knjiga”, rekao je Kalač.

Unucima doživotne članske karte

Ustanova je, dodaje, obnovljenja prije 12 godina i broji 14.500 knjiga, odnosno 6.120 naslova. Knjižni fond koristi oko 500 pretplatnika i povremenih čitalaca, tako da je oko četiri hiljade naslova stiglo u čitalačke ruke.

“Biblioteka je organizovana na prostoru od 142 kvadrata. Čitaonica ima površinu od 61 kvadrat i 36 čitalačkih mjesta. Knjige su smještene na prostoru od 44 metra kvadratna. Kod nas se mogu naći knjige lijepe književnosti, naučna i naučno-popularna literatura, literatura za djecu, periodika i zavičajna zbirka”, rekao je Kalač.

Bonus video: