Student letjenja grubo sletio, linija za pomoć bila zauzeta?

Prilikom nezgode na podgoričkom aerodromu 2017. nije bilo povrijeđenih. Završena opravka “Cesnne” u Sloveniji
6640 pregleda 1 komentar(a)
Grubo slijetanje (Ilustracija), Foto: Tufik Softić
Grubo slijetanje (Ilustracija), Foto: Tufik Softić

Glavni razlog ozbiljne nezgode aviona “Cesnna 172” iz 2017. godine na podgoričkom aerodromu je pogrešno reagovanje studenta letjenja pri slijetanju, utvrdila je Nacionalna komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, iako u ovom slučaju nije bilo povrijeđenih, Komisija ga je okarakterisala kao “ozbiljnu nezgodu”, jer je trup aviona pretrpio oštećenja. Navodno, s obzirom na vrlo grubo slijetanje, moglo se završiti sa mnogo težim posljedicama.

Nezgoda se, inače, desila prilikom prvog samostalnog leta studenta koji je bio na letačkoj obuci, a kojeg je, kako je i praksa, sa aerodroma pratio njegov nastavnik.

Prema saznanjima “Vijesti”, utvrđeno je da je radiostanica u trenutku slijetanja pilota bila zauzeta.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Komisiji dostavila prepise audio zapisa komunikacije za vrijeme samostalnog leta studenta i neposredno poslije toga.

Navodno je utvrđeno da je u kritičnom momentu, kada je student bio u fazi slijetanja, radio veza bila zauzeta predajom drugog učesnika u radio saobraćaju.

Iz SMATSA su “Vijestima” kazali da je frekvencija Aerodromske kontrole letjenja (AKL) Podgorica 118.2 MHz služi za komunikaciju kontrolora letjenja sa avionima u zoni nadležnosti AKL Podgorica.

“Rukovodioci letjenja i nastavnici letjenja ne bi smjeli da koriste tu frekvenciju za komunikaciju sa studentima. Ta komunikacija, ukoliko postoji, vrši se na drugim frekvencijama”, kazali su iz ove institucije.

Dodali su da AKL Podgorica raspolaže sa frekvencijama koje su u skladu sa ICAO standardima i zahtjevima u pogledu tehničke ispravnosti i pouzdanosti i u zavisnosti od sektorizacije svaki prostor nadležnosti ima radnu frekvenciju, zatim rezervnu frekvenciju i frekvenciju za nepredviđene i vanredne situacije.

Vezano za ovaj slučaj iz 2017, Komisija je izdala sigurnosne preporuke kompaniji “Airways Aviation Montenegro”, Agenciji za civilno vazduhoplovstvo i operateru aerodroma Ćemovsko polje sa kojeg je poletio avion sa ciljem povećanja stepena sigurnosti obavljanja letačke obuke.

Stoga je Komisija, između ostalog, preporučila kompaniji da svaki student leti sa više nastavnika a ne sa jednim, da se kontrolni let za samostalno letjenje izvrši sa kontrolorom a ne sa svojim nastavnikom letjenja i da se prvi samostalni letovu izvršavaju na frekvenciji radiostanice koja neće biti opterećena drugim saobraćajem.

Agenciji je preporučila da u svojim kontrolnim aktivnostima obrati veću pažnju na moguće kritične tačke prilikom letova, ali i da preuzme vodeću ulogu u koordinaciji rada između vazduhoplovnih subjekata kada ona ne funkcioniše.

Komisija je aerodromu Ćemovsko polje sugerisala da izradi Instrukciju za letilište koju treba da potvrdi kod Agencije za civilno vazduhoplovstvo, ali i da preduzme mjere da se za vrijeme letova sa aerodroma onemogući pristup nepoznatim licima pisti.

Popravka “Cesnne” završena, stručni tim ide za Sloveniju

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo kazali su “Vijestima” da je krajem prošle godine “Cesnna” transportovana kopnenim putem u ovlašćeni servis u Sloveniji - “Aero Service Lesce”, koji je po procedurama i preporukama njenog proizvođača sproveo njegovu popravku.

“Takođe, nedavno nas je operater kontaktirao i obavijestio da su radovi na vazduhoplovu završeni. Na osnovu zahtjeva operatera, Agencija planira da krajem ovog mjeseca uputi stručni tim u servis, u Sloveniji, kako bi detaljno pregledali kako sam vazduhoplov, tako i prateću dokumentaciju koja opisuje način opravke, u cilju utvrđivanja njegove plovidbenosti”, kazao je menadžer sistema upravljanja sigurnošću u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Veselin Popović.

Ako se ustanovi da je sve urađeno po preporukama proizvođača i procedurama Agencije i ako se fizičkim pregledom i provjerom u letu aviona njen stručni tim uvjeri u ispravnost, on će se nesmetano vratiti u letačko stanje.

Bonus video: