Vuković ne može u penziju: Deripaska i „naši Rusi” ne priznaju beneficije

On je pozvao nadležne da natjeraju Ruse da poštuju zakone i omoguće mu odlazak u zasluženu mirovinu
89 pregleda 2 komentar(a)
Komnen Vuković, Foto: Luka Zeković
Komnen Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.10.2012. 18:19h

Odlazak u penziju Komnena Vukovića sa Zlatice, nakon četiri decenije rada, zavisi od dobre volje menadžmenta CEAC-a, odnosno ruskog oligarha Olega Deripaske.

Vuković tvrdi da mu menadžment KAP-a ne priznaje beneficirani radni staž.

On je pozvao nadležne da natjeraju Ruse da poštuju zakone i omoguće mu odlazak u zasluženu mirovinu.

Iz KAP-a su odbili da zvanično odgovore na Vukovićeve optužbe, ali su nezvanično saopštili da za njegovo radno mjesto nije predviđen beneficirani radni staž.

Tvrde da je to utvrdila komisija Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja i da Vukovićev zahtjev nema nikakve veze sa Rusima.

Vuković, međutim, tvrdi da ima rješenje iz kojeg se vidi da je za njegovo radno mjesto predviđen beneficirani radni staž - četiri mjeseca za godinu.

Iz Fonda PIO su saopštili da su uradili sve što je u njihovoj moći da pomognu Vukoviću, ali da je “zid” u KAP-u, koji su podigli Rusi, i previše visok za njihove službenike

On je od 1998. do maja 2010. radio u elektrolizi - “najtežem radnom mjestu u KAP-u”.

Tvrdi da radnike nijesu mnogo pitali kada su ih 2010. godine proglasili tehnološkim viškom.

“Uz strašne ucjene i prijetnje da ćemo završiti u gradskom 'Zelenilu', morali smo prihvatiti otpremnine, istovremeno nepoštujući kolektivni ugovor.

Uzeo sam, na kraju, otpremninu, pošao na Biro rada, smatrajući da ću sa beneficiranim radnim stažom i nakon 40 godina radnog iskustva dobiti penziju”, rekao je Vuković.

On je, međutim, ubrzo otkrio da neće sve ići kao “po ledu”. Vukovićevo “klizanje” između pravne službe Fonda PIO i bivše firme, pretvorilo se u neprijatno iskustvo nakon saznanja da mu nadležni u KAP-u, kako tvrdi greškom, nijesu obračunali beneficije.

“Razmišljam o krivičnoj prijavi protiv Fonda zbog neažurnosti i da pred sudom potražim nadoknadu štete za pretrpljene duševne bolove, kao i štetu jer su me skoro doveli do prosjačkog štapa”

“Pravnica u KAP-a je obećala da će ispraviti grešku prilikom druge sistematizacije, koja se desila prije pola godine, ali Rus i 'naši rusi' odbili su da uplate novac na ime beneficija. Pokušavao sam da dođem do Deripaske, ali 'naši rusi', koji su gori od Rusa, nijesu dozvolili”, rekao je Vuković, istakavši da je ogorčen i ćutanjem Sindikata KAP-a.

Agonija duga dvije i po godine za porodicu Vuković je preduga, jer, kako kažu, ne može se živjeti od 100 eura sa Biroa.

Vuković je u međuvremenu pokrenuo postupak u Upravnom sudu i podnio zahtjev za privremenu penziju. U slučaju da Rusi priznaju beneficirani radni staž, Vuković ističe da bi imao 43 godine radnog staža i pristojnu penziju.

“Učestovao sam na dubrovačkom ratištu boreći se u 'ratu za mir', kako je svojevremeno izjavio jedan naš političar. Zvali su me nekoliko puta iz Fonda PIO, čestitali i saopštili da donesem potvrdu o učešću u ratu kao posljednjem papiru u nizu potrebnom za dobijanje penzije, ali je nakon toga uvijek uslijedio hladan tuš...”

“Razmišljam o krivičnoj prijavi protiv Fonda zbog neažurnosti i da pred sudom potražim nadoknadu štete za pretrpljene duševne bolove, kao i štetu jer su me skoro doveli do prosjačkog štapa”, rekao je Vuković.

Iz Fonda PIO su saopštili da su uradili sve što je u njihovoj moći da pomognu Vukoviću, ali da je “zid” u KAP-u, koji su podigli Rusi, i previše visok za njihove službenike.

Istakli su da još jedan radnik KAP-a ima isti problem. KAP-om upravlja CEAC, koji je, zajedno sa Vladom, i vlasnik firme.

Iz Fonda PIO su saopštili da su uradili sve što je u njihovoj moći da pomognu Vukoviću, ali da je “zid” u KAP-u, koji su podigli Rusi, i previše visok za njihove službenike.

Pohod na Dubrovnik ulazi u radni staž

Vuković je istakao da je državi doprinio svojim poštenim radom, ali i odbranom na dubrovačkom ratištu.

“Učestovao sam na dubrovačkom ratištu boreći se u 'ratu za mir', kako je svojevremeno izjavio jedan naš političar. Zvali su me nekoliko puta iz Fonda PIO, čestitali i saopštili da donesem potvrdu o učešću u ratu kao posljednjem papiru u nizu potrebnom za dobijanje penzije, ali je nakon toga uvijek uslijedio hladan tuš...”, rekao je Vuković.

Iz Fonda su potvrdili da će učešće na dubrovačkom ratištu Vukoviću biti uračunato u radni staž.

Fond: Istjeraće pravdu ako tuži vlasnika

U Fondu smatraju da će Vuković istjerati pravdu samo ako bude tužio svoju firmu i novog vlasnika.

“Poslodavac je morao da podnese zahtjev za formiranje komisije, čiji je zadatak da utvrdi da je Vuković na tom radnom mjestu imao beneficije. Komisija je pokušavala u više navrata da utvrdi gdje je Vuković radio, međutim, poslodavac neće da potpiše da je on radio na beneficiranim poslovima. Kada bi se to utvrdilo, obračunao bi se doprinos za taj period, preduzeće bi uplatilo sve što je dužno... i na osnovu toga obračunala penzija. ”, saopštili su iz Fonda.

Bonus video: