HRA: Suditi odgovornima za ratne zločine u Dubrovniku

"Takvo odgovorno postupanje tužilaštva značilo bi put ka ostvarivanju pravde za žrtve, dalo snažan doprinos unapređenju odnosa CG i Hrvatske i potvrdilo vladavinu prava u CG”
69 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 19:13h

Iako je prošla 21 godina od devetomjesečne opsade Dubrovnika, u Crnoj Gori još nije donijeta nijedna pravosnažna presuda zbog počinjenih krivičnih djela, saopštili su juče iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz te nevladine organizacije podsjećaju da je 1. oktobra 1992. opsadu Dubrovnika započela i sprovela Jugoslovenska narodna armija (JNA), u čijem sastavu je, kako piše, najviše bilo vojnika i dobrovoljaca iz Crne Gore, uključujući i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Crne Gore.

“Javnost obavještavamo da smo od strane Vrhovnog državnog tužilaštva informisani da je, u vezi sa dešavanjima na dubrovačkom ratištu, formiran predmet povodom jedne krivične prijave podnijete protiv nepoznatih lica, pripadnika rezervnog sastava JNA iz Crne Gore zbog izvršenog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, tj. ubistva jednog civila u selu Zvekovica u blizini dubrovačkog aerodroma”, dodaje se u tekstu koji je potpisala direktorka HRA Tea Gorjanc-Prelević.

Crnogorski organi su prihvatili odgovornost za štetu od organizovane pljačke u kojoj su crnogorski državljani učestvovali na teritoriji Hrvatske, a pred Haškim tribunalom je dokazano i da su pripadnici JNA namjerno gađali Stari grad iako su znali da u njemu živi civilno stanovništvo

Objašnjavaju da je, prema presudi Haškog tribunala, Pavle Strugar, bivši general JNA i glavnokomandujući u napadu na Dubrovnik, proglašen krivim i pravosnažno osuđen na sedam i po godina zatvora na osnovu krivične odgovornosti nadređenog za kršenje pravila i običaja ratovanja, da je dokazana smrt dva civila tokom napada, a da je prema drugim izvorima, uključujući i izvještaj Ujedinjenih nacija, na širem području Dubrovnika poginulo preko 80 civila, dok je više stotina civila ranjeno.

Osim toga, navode iz HRA, i crnogorski organi su prihvatili odgovornost za štetu od organizovane pljačke u kojoj su crnogorski državljani učestvovali na teritoriji Republike Hrvatske, a pred Haškim tribunalom je dokazano i da su pripadnici JNA namjerno gađali Stari grad iako su znali da u njemu živi civilno stanovništvo.

“Krajnje je vrijeme da Vrhovno državno tužilaštvo, procesuira lica odgovorna za ratne zločine na dubrovačkom ratištu.

Takvo odgovorno postupanje tužilaštva značilo bi put ka ostvarivanju pravde za žrtve, dalo snažan doprinos unapređenju susjedskih odnosa Crne Gore i Hrvatske i potvrdilo vladavinu prava u Crnoj Gori”, piše u saopštenju.

Bonus video: