Vojvodić: Političari ruše RTCG i guraju nas u bankrot

Generalni direktor Javnog servisa poslao pismo u kojem se žali na odluke Parlamenta
21 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 06:37h

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Rade Vojvodić poslao je članovima državnog vrha i na nekoliko međunarodnih adresa dokument u kojem je upozorio da zbog izmjene nekoliko zakona RTCG iduće godine može doći u opasnost od bankrota.

Vojvodić je sinoć “Vijestima” kazao da je pripremio analizu stanja na 15-ak stranica u kojoj su navedene “samo činjenice”.

“Ja volim da govorim samo jezikom činjenica. Zbog izmjena zakona nama je nametnuto da moramo da besplatno objavljujemo reklame političkih partija i to su zajednički usvojili i vlast i opozicija. To je prošlo bez javne rasprave, a to nema nigdje u svijetu. Uz to, nametnuli su nam obavezu da godišnje Radio-difuznom centru plaćamo 900.000 eura. Preko noći su to završili. A Ministartvo kulture nam najavljuje da ćemo u 2013. godini moći da računamo na 100.000 eura za pravljenje programa, umjesto dosadašnjih dva miliona. I to u situaciji kada se budžet RTCG iz godine u godinu smanjuje”, rekao je Vojvodić.

On je dodao da je analizu, osim šefovima države, parlamenta i vlade, poslao i evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu, te na još nekoliko međunarodnih adresa.

U dokumentu stoji da je serijom izmjena zakonske regulative, kojom se direktno utiče na poslovanje i finansijsku održivost RTCG, javni medijski servis stavljen u poziciju da za 2013. godinu, umjesto finansijskog plana, usvaja plan bankrota.

Vojvodić je napisao da RTCG proizvodi program od opšteg interesa i da su njeni ciljevi da bude neutralna, uravnotežena, depolitična, gledana, uticajna, moderna i finansijski stabilna.

“Iako su napravljeni veliki koraci ka ostvarenju ovih ciljeva, a ti rezultati mjerljivi i priznati sa svih relevantnih adresa, umjesto pomoći u reformama, izmjenama zakona javni medijski servis Crne Gore se ne vraća na početak tih reformi, nego bez konsulatacija sa stručnjacima iz sfere na koje se zakoni odnose i bez konsultovanja RTCG, javnom servisu nameću finansijski potuno neostvarivi zadaci i dovodi u pitanje opstanak ove medijske kuće”, piše u Vojvodićevom dopisu.

Generalni direktor RTCG smatra da je odnos državnih institucija, od kada je RTCG preuzeo novi menadžment, na nezavidnom nivou, što u nepostojanju konsultacija u dijelu donošenja nove zakonske regulative, tako i u domenu razmatranja i odgovora na inicijative koje su upućene od strane Javnog radiodifuznog servisa.

“Ukoliko se zadrži status kvo, RTCG u 2013. srlja u neminovan bankrot. Budžet RTCG za ovu godinu smanjen je za milion eura. Ukupni troškovi bruto zarada u 2012. godini značajno su manji u odnosu na 2011. godinu. U prvoj polovini 2012. godine ovi troškovi su manji za oko 400.000 eura u odnosu na isti period prošle godine”, napisao je Vojvodić.

Zarade više ne smijemo smanjivati

Vojvodić je ocijenio da bi, s obzirom da je prosječna neto plata u RTCG manja od prosječne neto plate u Crnoj Gori, dalje smanjenje zarada ugrozilo efikasnost rada: “Zbog toga je neophodno pažljivo voditi politiku zarada, i blago korigovati zarade na više u narednom periodu”.

Vojvodić napominje da RTCG od početka godine u kontunuitetu smanjuje broj zaposlenih, te da su od kredita iz Podgoričke banke, isplaćene otpremnine u iznosu od 964.361euro. “Skoro sva namjenska sredstava iz kredita iskorišćena su za otpremnine za 67 radnika. Iako postoje novi zahtjevi za dobrovoljni odlazak iz RTCG, vrlo malo je raspoloživih sredstava za dalje rješavanje tehnoloških viškova.

S obzirom na to da je neadekvatna kadrovska struktura stalno zaposlenih radnika, RTCG je prinuđena da angažuje radnike na određeno vrijeme i honorarne saradnike, što povećava broj ukupno zaposlenih radnika i troškove bruto zarada.

Vojvodić ističe i da su neophodna kontinuirana ulaganja, kako bi Javni servis bio konkurentan, ne samo u program, već i u opremu, i prije svega u kadrove, kroz angažovanje eksperata za program.

Galerija

Bonus video: