Carinici će morati da dostavljaju tačne podatke o imovini

Joković je pojasnio da Kodeks, kao normativni akt, definiše očekivanja koja se odnose na profesionalni rad
147 pregleda 1 komentar(a)
Vladan Joković, Foto: Boris Pejović
Vladan Joković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.10.2012. 13:14h

Novim Etičkim kodeksom carinskih službenika i namještenika predviđeno je da oni ne smiju koristi povoljnosti poslova koje vrše za ostvarivanje ličnih interesa, ali i da moraju da izbjegavaju svaki mogući ili stvarni konflikt interesa. Takođe, Kodeks predviđa obavezu svih zaposlenih da dostavljaju tačne podatke o imovinskom stanju.

Kako je kazao predsjednik Etičkog odbora Uprave carina, Radivoje Pejović, Kodeks bi trebalo da informiše javnost o standardima i pravilima ponašanja u toj službi, ali i da podigne svijest o obaveznosti tih standarda i pravila za sve zaposlene. On je na Konferenciji posvećenoj promovisanju Etičkog kodeksa rekao da se promovisanjem etičkih vrijednosti i poštovanjem Kodeksa jača ugled službe.

Prema njegovim riječima, novina koju ovaj Kodeks uvodi, u odnosu na prethodni iz 2005., jeste formiranje Etičkog odbora. Ovaj preventivni organ, koji će pratiti primjenu Kodeksa, činiće predsjednik i četiri člana. I dok će predsjednik i dva člana biti carinski službenici, u radu Etičkog odbora učestvovaće i po jedan predstavnik sindikalne organizacije Uprave Carina i nevladinog sektora.

“Intencija je da će ovim naš rad biti objektivniji, jer službenici koji dolaze iz profesije imaju jedan ugao gledanja a predstavnici sindikata i NVO sektora će, sigurno, dati svoj doprinos”, kazao je Pejović.

Jaković: Nulta tolerancija na korupciju

Direktor Uprave carina,Vladan Joković, rekao je da je Uprava carina u potpunosti spremna da identifikuje strukture i područja koji su izlo枡ni riziku od zloupotrebe ovlaćenja i da uspostavlja one procedure i standarde koji smanjuju rizik od korupcije. Prema njegovim riječima, Kodeks defini啼 očekivanja koja se odnose na profesionalni rad i čini značajan instrument za podizanje nivoa integriteta.

“Dosljedna primjena odredbi ovog Kodeksa pospješiće uspostavljanje mehanizama etičkog upravljanja, čime profesija dobija autonoman sistem sankcionisanja neetičkog ponašanja koje umanjuje integritet profesije”, kazao je on. Joković je pozvao pripadnike poslovne zajednice da zajedno afirmišu princip nulte tolerancije na korupciju.

Direktorica Uprave za kadrova, Svetlana Vukovic, kazala je da je u javnosti stvoreno mišljenje da su zaposleni u državnoj upravi korumpirani. Ipak, ona je istakla, Uprava carina izuzetno vodi računa o administrativnim kapacitetima, odnosno o ljudskom resursu, kao najznačajnijem u svakom organu.

„Znamo da etički ideal nije zamjena za profesionalnost. Nijedan etički kodeks ne može spriječiti neetičko ponašanje, a kreativnost i posvećenost poslu ne mogi se naučiti, niti kupiti“, istakla je ona je ona.

Pomoćnica direktora Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Nina Krgović, podsjetila je da je Akcionim planom za sprovođenje strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, predviđeno donošenje i dosljedna primjena etičkih kodeksa na nivou javne uprave. Ona je istakla i da je Zakonom o državnim službenicima i namještenicima predviđeno da se oni, u obavljanju poslova, moraju pridržavati etičkog kodeksa.

„Iako je pod pažnjom javnosti, uglavnom, javni sektor, veoma je bitno preduzimati aktivnosti na prevenciji i suzbijanju korupcije i u privatnom sektoru“, naglasila je Krgović.

Prema njenim riječima, obavljanje bilo kod posla u skladu sa etičkim standardima doprinosi većem integritetu javne službe, ali doprinosi i smanjenju mogućnosti za eventualnu pojavu korupcije.

Bonus video: