Traže snimke koji pokazuju da je RTCG prekšio Zakon

U opoziciji naglašavaju da je Javni servis prekršio zakon, dok iz vlasti tvrde da ne postoji norma koja ograničava broj emitovanja izjava
81 pregleda 1 komentar(a)
rtcg, dnevnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
rtcg, dnevnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.09.2012. 15:05h

Skupštinski Odbor za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije zatražiće o Televizije Crne Gore snimke informativnih emisija od 21. i 22. septembra kako bi se utvrdilo da li je prekršen Izborni zakon emitovanjem jedne izjave nosioca liste “Evropska Crna Gora” i predsjednika DPS-a Mila Đukanovića 11 puta.

Odbor će na predlog poslanika Demokratskog fronta Koče Pavlovića, koji je sa kolegom Slavenom Raduovićem podnio odboru i prigovor na RTCG, zatražiti snimke emisije “Istorijske paralele” sa Televizije Montena u kojoj je gostovao poslanički kandidat vladajuće koalicije Raško Konjević.

U opoziciji naglašavaju da je Javni servis prekršio zakon, dok iz vlasti tvrde da u propisu ne postoji norma koja ograničava broj emitovanja bilo koje izjave tokom izborne kampanje.

“TVCG je napravila kardinalnu grešku ili je u pitanju namjera da se informativni program pretvori u političko-marketinški prostor. Kad nečiju izjavu date u 11 termina, jasno je da se nijeste rukovodili profesionalnim kriterijumima”, rekao je Pavlović obrazlažući prigovor na izvještavanje Javnog servisa.

On je pojasnio da jedino vijest kao što je bio napad na Sjedinjene Američke Države (SAD) 11. septembra zaslužuje 11 emitovanja u dva dana.

Govor mržnje na Monteni?

Pavlović je skrenuo pažnju i da je emisija na TV Montena koju je vodio član predsjedništva SDP-a Novak Adžić predstavljala klasični politički marketing, a da kao takva nije jasno označena, što je zakonska obaveza.

Upozorio je članove odbora da je emisija obilovala primjerima govora mržnje.

Predstavniku DPS-a u Odboru Željku Aprcoviću nije bilo jasno čime je TVCG prekršila Zakon.

“Ne tražimo da nikome ode glava, samo da Odbor apeluje na javni servis da se ovakve stvari ne ponavljaju”

“Ne vidim ograničavajuću zakonsku normu u koliko navrata izjava može da se emituje”, kazao je Aprcović na šta je reagovao Pavlović procjenjujući da poslaniku DPS-a “sigurno ne može dosaditi da gleda i sluša Đukanovića i po 50 puta”.

Poslanika SNP-a Velizar Kaluđerović rekao je da vjeruje kolegama iz DF da TVCG nije ispoštovala Zakon.

“Valjalo bi da imamo podatke da li su u ta dva dana i da li su izvještaji sa skupova drugih učesnika izbora ponovljeni isti broj pua, u istom trajanju”, smatra Kaluđerović.

Slaven Radunović je ocijenio da Zakon predviđa ravnopravan tretman, a da toga nema ako se ono što kaže Đukanović ponovi 11 puta, a “ono što saopšti njegov protivkandidat iz DF ili SNP dva puta”.

“Ne tražimo da nikome ode glava, samo da Odbor apeluje na javni servis da se ovakve stvari ne ponavljaju”.

Mustafić: Neka se pozabave "Vijestima"

Član Odbora iz BS Suljo Mustafić rekao je da TVCG “dosta uravnoteženo” predstavlja aktivnosti podnosilaca izbornih lista.

Predložio je da se Odbor pozabavi izvještavanjem Nezavisnog dnevnika Vijesti i Televizije Vijesti.

Zasmetalo mu je to što su “Vijesti” u toku kampanje pisale o nelegalnoj gradnji brata nosioca liste BS Rafeta Husovića, Edina Husovića na parceli od 1.078 kvadrata aktuelnog ministra bez portfelja.

“U prilogu TV Vijesti sa predaje izbornih lista nije bila zastupljena BS”, tvrdi Mustafić.

Bonus video: