Mašta oživjela drveće i korijenje: Pogledajte "drvostvore" Mladena Karišika

U rukama Kolašinca neiskorišteno drveće i otpad iz Tare “priča”
471 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2018. 16:20h

U Nikšić stižu pirati. Ne sa Kariba, nego iz Kolašina. Neće ih predvoditi kapetan Džek Sperou, već Mladen Karišik, tridesettrogodišnji Kolašinac u čijim rukama drveće „priča“. I to ne bilo koje drveće, već samo ono iz rijeke Tare, „suze Evrope“.

„Odrastao sam pored Tare, otuda moje interesovanje za pecanje. Provodeći vrijeme pored rijeke, gledajući prirodu i dešavanja oko nje, došao sam na ideju da bih od neiskorištenog korijenja i otpada od drveća, koje rijeka nosi i izbacuje na obalu, mogao nešto da napravim. Tako sam počeo da sakljupljam korijenje, a nešto kasnije je nastao i moj prvi drvostvor”, priča za “Vijesti” samouki umjetnik, po vokaciji auto-mehaničar, a “po lokaciji” nezaposlen.

Taj prvi drvostvor bio je visok četiri metra i Mladenu je trebalo nekoliko mjeseci da ga završi. Kao i ostale koje je kasnije pravio. I tako su nastajali “Drekavac”, “Balkan boy”, “Bauk”...

“Pravio sam ga u horizontalnom položaju i nikada neću zaboraviti dan kada sam ga, uz pomoć drugova, podigao i prislonio uz fasadu svoje kuće. Izgledao je čarobno. Nijesam mogao da vjerujem šta sam napravio. Svi smo bili oduševljeni. Kasnije je taj drvostvor krasio glavnu ulicu našeg grada. Tako je počelo moje druženje sa korijenjem i drvostvorima”.

Ali, tako je počelo i druženje njegovih sugrađana sa zaštitnicima prirode. Jedan drvostvor i danas drži šank u bašti jednog kolašinskog lokala, a jedan se nalazio na gradskom trgu. Prije dvije godine učestvovao je na tivatskom festivalu “In art”, pa je odlučio da se u najsunčanijem gradu Boke Kotorske predstavi sa pet ekoloških pirata - drvobradim kapetanom, njegovom ženom Nerom, njihovo dvoje djece i odanim kormilarom.

“Ljudi obično reaguju sa oduševljenjem kad vide drvostvore i rijetko ko prođe, a da se ne fotografiše sa njima. Najdraži komplimenti su mi oni koji stižu od djece, a ovim što radim čini mi se da sam bliži njima. Mojoj sreći nije bilo kraja kada sam čitao i odgovarao na pisma djece jedne tivatske škole. Oni su mi opisali svoja iskrena oduševljenja mojim skulpturama i postavljali mi pitanja o tome kako sam ih pravio”, kaže Karišik koji ne može da se odluči koja skulptura mu je najdraža jer sve su, kako kaže, dio njega.

U svakom drvetu Mladen vidi po neku priču, oživljava korijenje i mašta.

“Maštam da napravim još bezbroj drvostvora koji će jednoga dana ‘oživjeti’ i boriti se za očuvanje prirode”.

Predstavljanje na događaju “Umjetnost reciklaže”

Karišik će se nikšićkoj publici predstaviti u okviru projekta „Umjetnost reciklaže“, koji realizuje NVO “TNT”, a finansira Pivara „Trebjesa“.

“Nikšićani će imati priliku da vide moje ekološke pirate i zahvalan sam momcima iz ‘TNT’-a koji su mi omogućili da budem dio njihovog projekta i da moje drvostvore predstavim i u Nikšiću”, kazao je Karšik.

„TNT“ će realizovali više aktivnosti. Pokrenuli su internet aplikaciju na kojoj posjetioci mogu kroz edukativan i zabavan kviz da nauče što više o reciklaži, problemima koji se odnose na otpad i načinima njihovog rješavanja, organizovali su pub eko kviz, putem VR tehnologije snimili su 14 divljih deponija u Nikšiću i predstavili ih studentima i građanima, a ugostili su i najeko-aktivističkiji ulični bend na svijetu, belgijski sastav “Trashbeatz”.

Galerija

Bonus video: