Narodni muzej CG odnio stećke i iz pljevaljskih sela: Dizalicom u seosko groblje

"Došli su sa ogromnom dizalicom i kamionom, i u noći uzeli spomenike. Tražimo, svi Cvijovići, Gačevići i Ćirovići, da se stećci vrate na mjesto sa koga su uzeti"
82 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 08:18h

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja prijavio je policiji nestanak stećaka na više lokacija u pljevaljskoj opštini, a isto su uradili i mještani sela iz kojih su ti vrijedni spomenici kulturnog nasljeđa odnijeti.

Iako se ne radi o klasičnoj pljački, s obzirom na to da je stećke Narodni muzej Crne Gore dislocirao na Cetinje, gdje će biti trajno izloženi u dvorištu Biljarde, mještani pljevaljskih sela smatraju da se radi o „vandalizmu, s obzirom na to da je bez ičije dozvole i najave sve urađeno”.

„Ko je imao hrabrosti da sa ogromnom dizalicom uđe u seosko groblje? Uzeli su spomenike iz našeg groblja, koji su možda i najvredniji. Došli su sa ogromnom dizalicom i kamionom, i u noći uzeli spomenike. Tražimo, svi Cvijovići, Gačevići i Ćirovići, da se stećci vrate na mjesto sa koga su uzeti“, kazao je mještanin Vojo Gačević.

Narodni muzej nosi stećke iz nikšićkih sela: Kršite amanet naših predaka >>>

Iz pljevaljske opštine odnijeto je pet stećaka - po dva iz Mataruga i Marine šume, a jedan iz Potkrajaca.

Šef kabineta predsjednika Opštine Rajko Palibrk kazao je da niko nije obavijestio lokalnu upravu o odnošenju stećaka, kao ni Zavičajni muzej, koji se brine o kulturnom nasljeđu pljevaljskog kraja.

TV Vijesti

On je kazao da će Opština učiniti sve da se razjasni situacija i da se zaštite kulturno-istorijski spomenici Pljevalja. Oba groblja, kako je pojasnio, u vlasništvu su Opštine i niko, bez konsultacija Opštine ili Zavičajnog muzeja, nije smio otuđiti stećke.

„Kulturno blago, bilo gdje da se nalazi, je vlasništvo države, ničije drugo. Ako država procijeni da je nešto od interesa za njeno kulturno blago, ima pravo da uradi ovo što je uradila, a ja sam sve ovo organizovao na osnovu ovlašćenja Ministarstva kulture, odnosno države Crne Gore"

„Kulturno blago, bilo gdje da se nalazi, je vlasništvo države, ničije drugo. Ako država procijeni da je nešto od interesa za njeno kulturno blago, ima pravo da uradi ovo što je uradila, a ja sam sve ovo organizovao na osnovu ovlašćenja Ministarstva kulture, odnosno države Crne Gore. Ne radi se ni o kakvoj devastaciji, krađi ili lošoj namjeri, već o tome da je država procijenila da u okviru muzeja treba sačuvati jedan broj tih kulturno-istorijskih spomenika, koji su jako bitni za jedno razdoblje, za jednu civilizaciju koja je prošla kroz ove naše prostore prije sedam, osam vjekova“, kazao je Pejović.

On je rekao da je “stećak uzet sa područja Pljevalja jedan od najzačajnijih eksponata koji se nalazi na našim prostorima i da je bio u zapuštenom stanju”. Pejović je kazao da su u istom stanju i ostali stećci na području Pljevalja.

„Pogledajte samo u kakvom su stanju stele na lokalitetu Municipijum S. To je od Boga grijeh. Napravili su baraku u koju ne može da uđe viljuškar“, rekao je Pejović.

SNP: Otimačina i nepoštovanje zakona

Odnošenje stećaka juče je osudio i pljevaljski SNP, koji u saoštenju za javnost navodi da “ovakvo organizovano i planirano skrnavljenje grobnih mjesta i spomenika nijesu činili ni osvajači koji su dolazili na ove prostore, ali da to čine najistaknutiji predstavnici aktuelne DPS-SDP vlasti u Crnoj Gori”.

Nestanak prijavljen policiji: Poharano groblje u Vrulji, Foto: Goran Malidžan

U toj partiji smatraju da je izgovor da se radi o zaštiti kulturnih dobara samo traženje opravdanja za otimačinu i nepoštovanje zakona koji nalaže da se kulturna dobra moraju štititi, upravo tamo gdje se nalaze. “Ako je Ministarstvo kulture htjelo da zaštiti stećke sa Dubrave i iz Marine šume, zašto to nije uradilo ovdje? I ovaj slučaj otvorene pljačke kulturno-istorijskog nasljeđa pljevaljskog kraja na drastičan način potvrđuje stav odlazećih vlastodržaca prema Pljevljima i Pljevljacima. Ono što je vrijedno i što može koristiti treba preseliti u Podgoricu ili Cetinje, a ostatak neka ostane Pljevljima i ogromnoj većini građana ove Opštine.

I u ovom slučaju to je urađeno uz pomoć onih koji takvu politiku prema Pljevljima sprovode već decenijama”, piše u saopštenju. SNP je pozvao građane da, “bez obzira na političku, nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost, dignemo glas protiv najnovijeg pokušaja zatiranja našeg zajedničkog kulturno-istorijskog nasljeđa”.

„Pozivamo lokalnu izvršnu i zakonodavnu vlast, ustanove kulture i nevladine organizacije koje se bave kulturom, da zajedno učinimo sve da u najkraćem roku stećci iz Ljutića i Marine šume budu vraćeni na mjesto sa kojeg su uzeti. Nadležne državne organe pozivamo da preduzmu zakonske mjere protiv počinilaca ovog vandalizma“, piše u saopštenju OO SNP u Pljevljima.

Otvaranje lapidarijuma u dvorištu Biljarde

Crna Gora će danas dobiti svoj prvi lapidarijum Arheološkog muzeja koji će funkcionisati u sklopu Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju. Lapidarijum je mjesto gdje su izloženi kameni spomenici i arheološki fragmenti poput kamenih epigrafa, statua, sarkofaga, grobnica... Često se takve kolekcije nalaze u dvorištu arheoloških i istorijskih muzeja, pod otvorenim nebom.

Tako će biti i sa Crnom Gorom, jer će stećci biti smješteni u sjevernom dvorištu Biljarde, gdje će danas, na Dan evropske kulturne baštine, biti otvoren lapidarijum u kome će, za početak, biti izloženo oko 15 eksponata sa različitih lokaliteta u Crnoj Gori. Pomoćnica ministra za kulturnu baštinu Lidija Ljesar istakla je da proces istraživanja stećaka traje u kontinuitetu već četvrtu godinu, te da je tokom istraživanja utvrđeno da se stećci u Crnoj Gori nalaze u jako lošem stanju i da uticajem različitih faktora, kao što je zub vremena, nesavjesno ponašanje i nebriga pojedinaca, opština i države iz godine u godinu nestaju.

“Stručne ekipe su obišle određena područja Crne Gore i za one za koje se cijenilo da mogu da se uvrste u reprezentativne primjerke, a izloženi su nebrizi, odlučeno je da se prenesu u Narodni muzej”, kazala je Ljesar.

“Stručne ekipe su obišle određena područja Crne Gore i za one za koje se cijenilo da mogu da se uvrste u reprezentativne primjerke, a izloženi su nebrizi, odlučeno je da se prenesu u Narodni muzej”

Ljesar je rekla da su se potrudili koliko god su bili u mogućnosti da u proces uključe mjesne zajednice, ali da im se dešavalo da, dok su bili na terenu, nijesu bili u prilici da imaju kontakt osobu kao predstavnika mjesne zajednice.

“Uvjerena sam da će seljani i mještani mjesta odakle smo dislocirali stećke shvatiti da je to što ću nazvati ’administrativnom greškom’, odnosno to što možda nijesmo bili dovoljno uporni da stupimo u kontakt sa predstavnicima mjesnih zajednica nije nešto što zaslužuje epitet da smo negdje bahato došli i uzeli nešto što je nečije”, kazala je Ljesar.

Direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović je rekao da se u Pivi nalazi ogromna nekropola i da je najveći dio stećaka tamo devastiran.

Galerija