"Rent a car" agencije prisvojile milione

Problem neregularnih “rent a car” agencija i dalje je prisutan u Crnoj Gori, upozoravaju iz Udruženja rentakar agencija
262 pregleda 8 komentar(a)
rent a kar_1, Foto: S. PRELEVIĆ
rent a kar_1, Foto: S. PRELEVIĆ
Ažurirano: 28.09.2012. 19:24h

Dugogodišnji problem se ogleda u tome što svake sezone pojedine crnogorske agencije, pored svojih vozila, u pružanju usluga angažuju i automobile sa stranim tablicama, za koje nijesu platili poreze.

Iako je Uprava carina ljetos kaznila četiri agencije zbog izdavanja vozila sa stranim tablicama, pri čemu ne plaćaju poreze, nelojalna konkurencija je nastavila da radi po starom, tvrde iz Udruženja.

Jedini trošak agencija koje posluju na ovaj način je vozna karta da dovezu automobil u Crnu Goru.

”Postupajući u skladu sa Carinskim zakonom i Zakonom o carinskoj službi, sproveli smo kontrolu rada “rent a kar” agencija i izrekli određene kaznene mjere i kroz naknadne naplate, naplatili propisane dažbine”, kazala je ona ne precizirajući koje su agencije kažnjene i sa koliko novca.

Iz Udruženja već nekoliko godina upozoravaju na rad nelojane konkurencije, koje iznose profit iz države, jer za vozila sa stranim tablicama ne plaćaju porez, carine, osiguranje. Jedini trošak agencija koje posluju na ovaj način je vozna karta da dovezu automobil u Crnu Goru.

Vozila cirkulišu u Crnoj Gori za vrijeme sezone, a obično u oktobru budu vraćena u države gdje su registrovane.

Iz Udruženja se nadaju da će nadležni preduzeti neke aktivnosti kako sljedeće sezone ne bi imali istih problema. Zamjeraju i Upravi carina, koja ih nije obavijestila o prijavi koju su podnijeli ljetos o radu neregulanih agencija.

Vozila cirkulišu u Crnoj Gori za vrijeme sezone, a obično u oktobru budu vraćena u države gdje su registrovane.

U prijavi koja je dostavljena Upravi carina ljekos piše i da neregularne “rent a kar” agencije, u cilju zataškavanja nelegalnog posla, tablice drže sakrivene u gepecima i montiraju ih neposredno pred rentiranje.

Prema procjenama iz Udruženja, na teritoriji Crne Gore se nalazi i do 400 vozila sa stranim tablicama, koja se rentiraju, a šteta po cmogrorski budžet je milionska.

“Gruba procjena je da se na ovaj način iz države odvozi profit u visini osam miliona eura”, kazali su ranije iz Udruženja.

Predstavnici agencija pravdali su se da posluju zakonito i da sve rade po crnogorskim propisima, tvrdeći da njihova vozila plaćaju veći porez nego ostale agencije, ali i priznaju da carinu ne plaćaju.

Bonus video: