Pacijenti se oporavljaju nakon transplantacija: Sve je išlo po planu

U utorak je u Kliničkom centru urađena i prva, istorijska transplantacija bubrega
75 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 17:08h

Pacijenti kojima su juče i u utorak transplanitrani bubrezi dobrog su zdravstvenog stanja i oporavljaju se, saopštili su ljekari Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Nefrolog dr Marina Ratković kazala je da u toku ova dva dana očekuje da pacijent iz Nikšića, koji je u utorak operisan, bude prebačen iz Jedinice intenzivne njege na Odjeljenje nefrologije.

“Sve ide uobičajeno, nema nikakvih iznenađenja. Već smo napravili prve kontrole koje su značajne za cirkulaciju transplaniranog bubrega kod prvog pacijenta, i sve je onako kako smo se nadali. Bez ikakvih komplikacija, pacijenti se dobro osjećaju”, kazala je Ratković.

On je kazala da su dobrog zdravstvenog stanja i donori organa, dvije majke: “Pratimo ih 24 sata, nadam se da neće biti iznenađenja, jer su prvi rezultati više nego dobri. Vrijednosti parametara bubrežne funkcije su skoro u normali, što smo i očekivali, jer su oboje mladi, nijesu dugo bili na dijalizi, a dobili su kvalitetne bubrege”.

Urolog dr Petar Kavarić kazao je da nema nikakvih komplikacija ni kada je riječ o operativnim ranama.

U utorak je u Kliničkom centru urađena i prva, istorijska transplantacija bubrega, koju je radio hrvatski i crnogorski ljekarski tim. Dvadesetpetogodišnjem Aleksandru Vujoviću iz Nikšića presađen je bubreg njegove majke Olivere.

“Posle ovoga je sve lakše i lakše. Dobro se osjećam, danas sam ustajao, ne daju mi puno da šetam, da ne bih pobjegao”, kazao je Vujović, a prenosi Vladin Biro za odnose za javnošću.

Dan kasnije, Sabaheta Osmanović iz Rožaja dala je bubreg dvadesetogodišnjoj kćerki Jasmini. Nadležni su saopštili da se za mjesec, dva može očekivati novi ciklus operacija, jer su detaljne dijagnostičke pretrage kod pacijenata već u finalnoj fazi.

Hrvatski ekperti boraviće u Crnoj Gori od 1. oktobra, a ukoliko se iskaže potreba, moguće je da ostanu i duže. Povodom prve transplantacije u Crnoj Gori, u zvaničnu posjetu je bio i hrvatski ministar zdravlja prof Rajko Ostojić, koji je pohvalio napore crnogorskih kolega da se takva komplikovana intervencija uradio u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: