Ministarstvo: Penzioneri u Crnoj Gori solidno žive

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada, u saradnji sa opštinama, podržala i započela izgradnju stanova za penzionere
15 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 17:25h

Penzijska primanja u Crnoj Gori rasla su, kako u vrijeme ekonomskog rasta, tako i tokom krize, što je uticalo na održavanje životnog standarda penzionera na solidnom nivou, saopšteno je iz Ministarstvo rada i socijalnog staranja.Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Neven Gošović kazao je ranije danas da su reforme penzijsko-invalidskog osiguranja bile neophodne, ali da su sve do sada, u mnogo čemu sprovođene na štetu postojećih i budućih prava penzionera.U reagovanju Ministarstva navodi se da je činjenica da se obezbjeđuju značajna budžetska sredstva za finansiranje korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kojih je više od 120 hiljada, od čega su preko 111 hiljada korisnici penzija, uzimajući u obzir i one koje se isplaćuju u inostranstvu.

Iz Ministarstva navode da je za finansiranje penzijskog sistema u prošloj godini iz državnog Budžeta izdvojeno je 361,14 miliona eura, a da je u ovoj za te namjene planirano preko 382 miliona eura.U tom resoru smatraju da su to „značajna sredstva, posebno imajući u vidu da se transferima iz Budžeta obezbjeđuje više od 40 odsto novca za isplatu penziju“.„Penzijska primanja u Crnoj Gori, kako u vrijeme ekonomskog rasta, tako i tokom krize, imale su rastući trend, što je uz podršku Vlade i izdvajanja iz Fonda PIO za poboljšanje materijalno-socijalnog položaja penzionera, uticalo na održavanje životnog standarda pripadnika trećeg doba na solidnom nivou“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja je i u periodu krize, redovno usklađivala penzije shodno zakonu. „Od 1. januara 2004. godine, od kad je u primjeni reformski Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije su porasle za 123,09 odsto. Trenutno, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 279 eura i čini 58 odsto prosječne zarade“, tvrde iz Ministarstva i naglašavaju da su u regionu jedino penzije u Hrvatskoj i Sloveniji veće od crnogorskih. Iz Ministastva naglašavaju da važeći način usklađivanja penzija, prema kome se one usklađuju sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada, predstavlja „solidnu zaštitu standarda penzionera, što se pokazalo na posljednjem usklađivanju penzija od 1. januara ove godine, kada su penzije povećane za 2,6 odsto, iako je rast zarada bio jedan odsto“.„Pokazalo se da je ovaj način usklađivanja penzija u uslovima krize, kada je iskazan veći rast potrošačkih cijena nego što je kretanje zarada, povoljniji za penzionere nego da je ostao način usklađivanja prema takozvanoj švajcarskoj formuli, kada su se penzije usklađivale sa 50 odsto kretanja zarada i 50 odsto kretanja potrošačkih cijena“, smatraju u tom resoru.

Poručuju da će, pored redovne isplate penzija, nastojanja Vlade „i u narednom periodu biti usmjerena ka istom cilju - rastu standarda pripadnika penzionerske populacije, kroz aktivnosti socio-humanitarne pomoći, podršku u nabavci životnih namirnica, omogućavanju subvencioniranog odmora i rekreacije, jednokratnim novčanim pomoćima, podizanju kvaliteta penzionerskih klubova i drugim aktivnostima“.Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada, u saradnji sa opštinama, podržala i započela izgradnju stanova za penzionere u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju.„I pored toga, kao i činjenice da je učešće rashoda za penzijski sistem u BDP oko 11 odsto, penzije u Crnoj Gori su redovne, a penzionerska primanja su apsolutno zaštićena kategorija, o čemu će se voditi računa i ubuduće“, poručili su iz tog resora.

Galerija

Bonus video: