Uspješna misija

Peti kontigent crnogorske vojske stigao iz Avganistana

Major Knežević, komadant jedinice koja je bila angažovana u ISAF operaciji kazao je da su vojnici bili na visina zadatka, ali da je najvažnije da su se kući vratili živi i zdravi
120 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 16:58h

Poslije sedam i po mjeseci provedenih u Avganistanu, pripadnici petog kontingenta crnogorske vojske danas su se vratili u zemlju.

Major Igor Knežević, komadant jedinice koja je bila angažovana u ISAF operaciji kazao je da su crnogorski vojnici bili na visina zadatka, ali da je najvažnije da su se kući vratili živi i zdravi.

Svečanom dočeku na aerodromu Golubovci su prisustvovali ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić, načelnik Generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić, kolegijum ministra odbrane, kolegijum načelnika Generalštaba, komandanti jedinica Vojske Crne Gore i vojni izaslanici.

Ispred stroja pripadnika V kontingenta prisutnima se obratio komandant kontingenta major Igor Knežević koji se u svom obraćanju zahvalio Ministarstvu odbrane i Generalštabu na pomoći koju su im pružili tokom prethodnih sedam mjeseci.

Viceadmiral Samardžić je pripadnicima petom kontingenta čestitao na profesionalizmu pokazanom tokom misije i konstatovao da su crnogorski vojnici u misijama prepoznati kao ozbiljni profesionalci u svom poslu koje bi rado svako vidio u okviru svog kontingenta.

Obraćajući se pripadnicima petog kontingenta, ministar Pejanović-Đurišić je kazala da upućivanje oficira, podoficira i vojnika u međunarodne misije i operacije predstavlja samo jedan od načina na koji Crna Gora jasno i konkretno daje svoj doprinos uspostavljanju mira i rješavanju kriznih situacija u svijetu.

“Uspješnim učešćem u misiji u Avganistanu pripadnici Vojske Crne Gore direktno doprinose jačanju njenog ugleda, potvrđujući činjenicu da je Crna Gora već postala partner sa visokim nivoom povjerenja u globalnom sistemu kolektivne bezbjednosti”, kazala je ona, dodajuaći da se za uspješnost misije duguje posebnu zahvalnost članovima porodica pripadnika petog kontingenta za podršku koju su im pružali tokom boravka u Avganistanu.

U Crnu Goru se vratio pješadijski vod sa 30 pripadnika i tročlani medicinski tim, Petorica pripadnika iz sastava V kontingenta Vojske Crne Gore u misiji ISAF, koji su bili angažovani na dužnostima u Mazar e Sharif-u i Kabulu vratili su se u Crnu Goru prošle sedmice.

Galerija