Uspješno izvedena i druga transplantacija bubrega

Operaciju su uradili hrvatski i crnogorski transplantacioni tim, a kao i u prvom slučaju, donor bubrega je bila majka pacijenta
225 pregleda 7 komentar(a)
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2012. 14:57h

Druga operacija transplantacije bubrega sa živog davaoca u Crnoj Gori, uspješno je završena, a pacijenti se dobro oporavljaju.

Dvadesettrogodišnjoj Jasmini Osmančević iz Rožaja, majka Sabaheta donirati bubreg.

Pacijenti dobro nakon presađivanja bubrega u KC-u >>>

Medicina je na kraju odlučila da Sabaheta daruje organ Jasmini, iako njena sestra blizankinja, Jasminka, takođe ima problema sa bubrežnom funkcijom.

“Prije dvije godine smo otkrili da ćerke imaju problema sa bubrezima. Jasmina je godinu i dva mjeseca na dijalizi, a Jasminka je godinu i po, i ona to jako teško podnosi, ali je drugoj ćerki odgovarao bubreg, tako je odlučila medicina. Nadamo se da ćemo i za nju naći rješenje”, kazala je Sabaheta dan pred operaciju.

Njena ćerka, Jasmina, kazala je da se nada da će poslije transplatacije nastaviti sa normalnim životom, koji uključuje i odlazak na studija.

“Vrlo teško je ići na dijalizu tri puta nedjeljno, uz to ide i moja mlađa sestra Jasminka. Vrlo je teško... pada pritisak, teško se osjećamo kada vidimo da naše društvo izlazi, a mi idemo na dijalizu četiri i po sata. Uz majkinu pomoć imaću normalan život kakav sam nekad imala”, kazala je Jasmina.

Svako ko želi da bude donor organa potrebno je da se javi izabranom ljekaru, koji će mu ispuniti donorsku karticu

Juče je u Kliničkom centru urađena prva transpolantacija bubrega, koju je radio hrvatski i crnogorski ljekarski tim.

Nikšićanin, kome je majka donirala bubreg, dobrog je zdravstvanog stanja, i kako su saopštili ljekari, danas je i ustajao. Pacijente su obišli ministar zdravlja dr Miodrag Radunović, njegov hrvatski kolega prof Rajko Ostojić sa ljekarima.

Hrvatski ministar zdravlja se zahvalio crnogrskim kolegama na gostoprimstvu, i ponovio da su majke koje su donirale organe svojoj djeci ključ svega, da nema toga čina humanizma ne bi bilo ni života.

“Prvi pacijent je učinio sjajan gest kada smo ga obilazili, on je ustao i zahvalio se na svemu. On je na svoj način pokazao koliko mu znači ta transplantacija”, kazao je Ostojić.

Radunović je kazao da je lijepo znati da to možemo uraditi i u našoj kući i da se Crna Gora našla na mapi zemalja gdje se rade ove kompleksne intervencije.

Urolog dr Petar Kavarić, kazao je da je najvažnije da je započeti projekat odrađen onako kako treba.

“Urađeno je sve na zadovoljstvo onih zbog kojih ovo radimo – pacijenata, ali i kompletne hiruške ekipe, koju je vodio hrvatski ljekar, prof Željko Kaštelan. Hirurgija se nikad ne može naučiti u jednom dahu, ona se uči svakog dana. Iako je tehnika odavno postavljena, postoje neke tajne i skrivalice koje se mogu učiti samo od ljudi koji već imaju puno iskustva, a KBC Rebro to ima”, kazao je Kavarić.

On je ponovio da je određeni broj parova u finalnoj fazi obrade svih dijagnostičkih procedura i da se nada da će novi ciklus transplantacija biti urađen za mjesec ili dva mjeseca.

Danas su promovisane i donorske kartice, koje treba da obezbijede funkcionisanje kadeveričnih transplantacija (transplantacija sa umrlih davaoca) u bliskoj budućnosti.

Prve donorske kartice u Crnoj Gori potpisali su ministar zdravlja dr Miodrag Radunović, njegov hrvatski kolega prof Rajko Ostojić, čelnik KC dr Milan Mijović, dr Marina Ratković, kao i prof Željko Kaštelan.

“Potpisivanje donorske kartice simboličan je akt početka kampanje “Daruj da se život nastavi”. Kamapnju nastavljamo u oktobru, mjesecu donorstva, raznim aktivnostima, a građani će od 1. oktobra moći da dobiju svoju donorku karticu”, kazao je Radunović.

Svako ko želi da bude donor organa potrebno je da se javi izabranom ljekaru, koji će mu ispuniti donorsku karticu. Tim činom pacijent direktno ulazi u centralnu evidenciju.

“Jedno istraživanje koje su radili studenti u promotivnim kampanjama pokazalo je da nekih 78 anketrianih želi da donira organ. Vjerujem da možemo da ispunimo, naravno uz medijsku podršku”, kazao je Radunović.

"M tel" donirao monitoring opremu

Kompanija "M tel" donirala je monitoring opremu za postoperativno praćenje transplaniiranih pacijenata, na čemu su im zahvalili čelnici zdravstva.

Izvršni direktor kompanije Vladimir Lučić kazao je da će ta kompanija i ubuduće nastaviti da pomaže zdravstvo, i pozvao je ostala preduzeća da slijede njihov primjer.

Bonus video: