Hrvatska "Hidra" mjeri akvatorijum Luke Kotor i Zelenike

Hrvatski hidrografski brod je posao u Crnoj Gori započeo prije par dana, a očekuje se da će „Hidra“ ovdje ostati do 1. oktobra
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 13:51h

U sklopu IPA projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske nazvanog „Zajednička promocija i sigurnost nautičkog turizma u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju“, u toku je hidrografski premjer akvatorijuma luka Kotor i Zelenika u Boki Kotorskoj.

Premjer obavlja specijalizovani istraživački brod „Hidra“ koji pripada „Hrvatskom hidrografskom institutu“ iz Splita, a na njemu su pored hrvatskih i naši hidrografi iz Sektora za hidrografiju Hidrometeoroškog zavoda Crne Gore sa sjedištem u Tivtu.

„Brod najsavremenijim tzv. multibeam sonarom vrši premjer akvatorijuma luka Kotor i Zelenika, a očekujem da ćemo uz njih, obaviti i mjerenja na još par lokacija u zalivu. Mi nemamo ovakav multibeam sonar, pa je ovo i prilika da se naši kadrovi u saradnji sa kolegam iz Hrvatske, upoznaju i sa ovom tehnologijom“, kazao je tim povodom „Vijestima“ stručni savjetnik u SHO HMZ Crne Gore, mr Dušan Slavnić.

mr Dušan Slavnić

Hrvatski hidrografski brod je posao u Crnoj Gori započeo prije par dana, a očekuje se da će „Hidra“ ovdje ostati do 1. oktobra.

Inače, „Zajednička promocija i sigurnost nautičkog turizma u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju“, skraćeno nazvan „Nautour“ je IPA projekat vrijedan 452 hiljade eura.

Partneri na realizaciji ovog projekta koji se finansira iz pretpristupnih EU fondova, su Hidrometeorološki zavod i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore na naše, odnosno „Hrvatski hidrografski institut“ (HHI) iz Splita i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku sa hrvatske strane.

Osnovni cilj „Nautoura“ je unapređenje turističkog, posebno nautičkog potencijala dubrovačke regije i Crnogorskog primorja kroz zajedničku promociju kao jedinstvene turističke cjeline sa bogatim kulturnim i prirodnim nasljeđem.

Projekat koji se realizuje već skoro dvije godine je u završnoj fazi, a do sada je rezultirao izradom karti-planova za ukupno 18 luka, marina i pristaništa na našem primorju koji su, zajedno sa podacima hidrografa iz Splita koji se odnose na područje Dubrovnika i okoline, upareni u jedan jedinstveni Nautičko-turistički vodič crnogorskog i dijela priobalja Hrvatske.

Prve verzije tog vodiča već su izrađene, pokrenut je i poseban internet sajt na adresi www.nautour.info, a predstavnici pomorskih i državnih vlasti, pomorske i turističke privrede Crne Gore i Hrvatske, na nekoliko do sada održanih okrugla stola u Dubrovniku, Kotoru i Tivtu, imali su prilike da razmijene iskustva i pomognu jedni drugima u oblasti regulisanja pomorskog saobraćaja, povećanja sigurnosti na moru, ekološke zaštite i valorizacije neiskorištenih nautičko-turističkih potencijala.

Galerija

Bonus video: