Djeca se u Čanju otrovala vodom

Vještak infektolog prof. dr Bogdanka Andrić utvrdila je da je trovanje djece prošle godine u Čanju izazvano bakterijom stafilokokom
5 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 16:23h

Djeca, koja su prošle godine boravila u Čanju, u sklopu škole u prirodi, najvjerovatnije su se otrovala neispravnom vodom, koja je, osim za piće, korištena i za pripremanje hrane u hotelu.

Vještak infektolog prof. dr Bogdanka Andrić utvrdila je da je trovanje djece prošle godine u Čanju izazvano bakterijom stafilokokom, a pretpostavlja da ga je izazvala neispravna voda.

“S obzirom na to da bakterije stafilokoka i druge bakterije, indikatori fekalnog zagađenja, nijesu nađene u uzorcima namirnica iz kuhinje (majonez, roštiljsko meso, kuvani pirinač, paradajz pire, jaja, zelena salata i dr.), kao ni na drugom posuđu u kuhinji (tanjiri, escajg), u analiziranom biološkom materijalu pacijenata, može se pretpostaviti da je u ovom slučaju do alimentarne intoksikacije došlo putem vode”, piše u nalazu Andrić.

Iz Sanitarne inspekcije ranije je saopšteno da su nađene bakterije u vodi, na rukama i rukavicama dvoje zaposlenih u hotelu, kao i na dasci za salatu.

Vještak medicinske struke prof. dr Stanko Milić utvrdio je da kod djece nema umanjenja opšte životne aktivnosti, da su djeca koja su liječena u bolnici pretrpjela fizičke bolove jakog intenziteta u periodu od dva dana, bolove srednjeg intenziteta u prosjeku tri dana, a bolove blagog intenziteta povremeno u periodu od sedam dana.

“Kod ambulantno tretiranih maloljetnih pacijenata mišljenja sam da su bolovi jakog intenziteta bili prisutni u periodu od jednog dana, srednjeg intenziteta u periodu dva dana, a povremeno bolove blagog intenziteta u periodu od pet dana”, naveo je Milić.

Što se tiče pretrpljenog straha, Milić je naveo da se radi o djeci koja su doživjela trovanje sa neugodnim simptomima dehidratacije, bolovima u stomaku, prolivom, što uzrokuje i doživljava se kao stanje intenzivnog straha, zbog prisutnih tegoba, ali da pretrpljeni strah nije ostavio trajne posljedice na psihički život djece.

Tužbu protiv države, škole, vlasnika vile “Lara” Vasilija Gvozdenovića, gdje su djeca boravila, pokrenuo je 101 roditelj učenika OŠ "Vladimir Nazor"

“Potrebno je imati u vidu da djeca na narušavanje njihovog zdravlja daleko emotivnije i burnije reaguju nego odrasle osobe, u vidu akutne stresogene reakcije. Imajući prethodno u vidu mišljenja sam da su djeca trpjela strah jakog intenziteta u periodu od tri dana, srednjeg intenziteta u periodu od pet dana a povremeno blagog intenziteta u periodu od sedam dana”, navodi u nalazu Milić.

Tužbu protiv države, škole, vlasnika vile “Lara” Vasilija Gvozdenovića, gdje su djeca boravila, pokrenuo je 101 roditelj učenika OŠ "Vladimir Nazor", koji su se u maju prošle godine razboljeli prilikom boravka u okviru "Škole prirode" u Čanju.

Oni traže preko pola miliona eura za naknadu materijalne i nematerijalne štete, odnosno 5.200 eura po djetetu. Suđenje u tom postupku nastaviće se 16. oktobra za kada je planirano izjašnjavanje stranaka na sačinjene nalaze i mišljenja vještaka.

Advokat Vladan Bojić podnio je krivičnu prijavu protiv barskog sanitarnog inspektora Igbale Duraković, zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, navodeći da Duraković, postupajući u svojstvu podnosioca zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u predmetu protiv vlasnika vile „Lara“ u Čanju i njegove kompanije, nije poštovala osnovna pravila profesije i time propustila da u prekšaju navede činjenični opis prekršajnog djela, zbog čega je ovaj postupak na kraju pravosnažno obustavljen.

Galerija

Bonus video: