Voz kod Spuža usmrtio 12 koza

Na sve strane bili su razbacani djelovi tijela usmrćenih životinja, a nekoliko povrijeđenih koza davalo je znake života
50 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 16:35h

Vidomir Mitrić iz Podglavica je ostao bez 12 koza koje je oko devet časova, na pruzi u Podglavicama, nadomak Spuža, usmrtio voz.

Nakon nezgode na pruzi je bio jeziv prizor. Na sve strane bili su razbacani djelovi tijela usmrćenih životinja, a nekoliko povrijeđenih koza davalo je znake života.

Vozom koji je usmrtio životinje upravljao je Branko Đonović (35) iz Podgorice, rečeno je iz policije. Ekipe Ispostave policije iz Danilovgrada, Željeznice Crne Gore i veterinari, napravili su uviđaj. Iz danilovgradske policije objašnjeno je da su njihovi službenici sa nadležnom željezničkom komisijom sačinili zapisnik i da će biti sprovedene i ostale radnje koje zakon predviđa.

Iz službe za odnose sa javnošću ŽICG "Vijestima" je rečeno da Željeznica ne snosi odgovornost za nezgodu, jer je stado prelazilo prugu na otvorenom, bez nadzora.

Ilustracija

"Naša građevinska drezina je išla pojasom otvorene pruge. Komisija je izašla odmah nakon nezgode na mjesto gdje je došlo do nesreće i konstatovala da što se tiče Želejznice ne postoji nikakva odgovornost, niti krivica", rečeno je iz ŽICG.

Mitrić: Niko da se izvini

Mitrić je kazao da je danas, kao i svakodnevno, pustio stado koza na livadu pored kuće i da su one, kada ih je zadnji put obišao, bile na vrhu livade.

"Za nekih sat vremena zvali su me telefonom radnici iz obližnjeg rudnika i rekli mi da je voz pregazio koze. Mislio sam da se radi o manjem broju, ali kada sam izašao na prugu, imao sam šta da vidim. Dvanaest koza je već bilo mrtvo ili sa otkinutim nogama, trzale su se u samrtnom ropcu. Od njih 12 osam je trebalo da se ojare u decembru, pa onda možete zamisliti kakva mi je šteta nanijeta", rekao je Mitrić.

On je kazao da nije čuo voz, ali da su mu mještani rekli da je radnička drezina prošla iz pravca Danilovgrada, kao i da je ogorčen, što niko iz voza nije zastao i obavijestio mještane o pregaženim životinjama.

"Na ovom dijelu pruge vidljivost je dobra, nema krivina i mašinovođa je mogao primijetiti stado koza prije nego što im se približio. Umjesto da stane ili sirenom natjera koze da se maknu sa šina, voz je velikom brzinom prošao preko stada. Niko iz voza da se sjeti da obiđe obližnje kuće i barem se izvini za učinjenu štetu", kazao je Mitrić kome su komšije prenijele da je voz zastao samo na trenutak i nastavio prema Spužu.

"Kako neko može da bude tako ravnodušan prema ovakvom činu, nije mi jasno i to me najviše boli pored velike štete koja mi je nanijeta", rekao je on dodajući da se stočarstvom bavi već sedam godina i da kao penzioner teško može da sastavi kraj s krajem.

Mitrić će se, rekao je on, žaliti Željeznici Crne Gore, ali i nadležnom Ministarstvu, jer smatra da neko treba da mu nadoknadi štetu.

"Pruga u našem selu uopšte nije obezbijeđena. Nigdje nema znakova upozorenja i prvi se nalazi tek na par kilometara od moje kuće. Mogu samo da zamislim šta će se dešavati kada se uspostavi redovan saobraćaj između Podgorice i Nikšića. Tada neće biti u opasnosti životinje, nego i ljudi, jer nije mali broj žitelja koji svakodnevno prelaze prugu. Oni to i moraju da rade, jer im se imanja često nalaze sa obje strane šina", kazao je on.

Iz ŽICG kazali su da je mašinovođa stao nakon što je udario u stado, i da niko nije toliko nehuman da to ne uradi.

Galerija

Bonus video: