Kadetkinje iz Crne Gore uče za oficire na čuvenom jedrenjaku

Sandra Bojanić i Biljana Seper iz Herceg Novog su sa odličnim uspjehom i svim peticama završile nautički smjer u Srednjoj pomorskoj školi Kotor
452 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 18:58h

Kotorska luka je u svom sjevernom dijelu izgledala kao da se taj stari grad vratio oko 200 godina unazad kroz vrijeme – na Luži su naime, vezana uz operativnu obalu, blistala dva velika jedrenjaka, brodovi kakvi su stoljećima pronosili slavu bokeljskog pomorstva širom svijeta.

Dva morska ljepotana – "Sea Cloud" i "Sea Cloud II" koja su bila u Kotoru na žalost, ne pripadaju nama, već čuvenoj njemačkoj kompaniji "Hansa", ali su ipak od velikog značaja za bokeljsko pomorstvo jer su se na jedan od njih, ukrcale dvije naše mlade dame, kadetkinje palube – budući pomorski oficiri Sandra Bojanić i Biljana Seper iz Herceg Novog.

Biljana kaže da je zadovoljna uslovima života i rada na brodu na kome će ostati šest mjeseci

Sandra se prvi put ukrcala na "Sea Cloud II", moderan brod napravljen 2001. u Španiji, ali tako da po svemu podsjeća na velike tradicionalne jedrenjake tipa bark kakvi su do druge polovine 19. vijeka vladali svjetskim morima.

Na tom 117 metara dugom brodu čiji su glavni pogon jedra razapeta na tri jarbola, Sandru je dočekala njena poznacica Bojana koja je na palubu "Sea Clouda II" stupila nešto ranije, krajem avgusta.

"Ukrcala sam se prije mjesec dana, ali se još osjećam kao da sam kući jer je brod u tom intervalu dolazio u Boku, pa sam tako i iskoristila priliku da skoknem do kuće. Do sada sam bilo malo usamljena, ali će sada biti bolje kad je došla i moja drugarica Sandra", kaže Biljana Seper sa kojom smo razgovarali dok se Sandra još smještala na brod i opraštala od familije i prijatelja koji su je došli ispratiti.

Na pitanje kako joj je na "Sea Cloudu II" koji i danas većinom plovi na isti način kako su to radili stari jedrenjaci, Biljana odgovra da je "teško, ali i lijepo", pa je već nakon 10-ak dana boravka na brodu i prolaska neophodne obuke iz sigurnosti, mlada Novljanka već dobila i priliku da se sa ostalima, mnogo iskusnijim članovima posade, penje u snast broda i sa visine od nekoliko desetina metara nad palubom, sa jarbola i križeva "Sea Clouda II", opslužuje jedra. Najviši jarbol ovog broda inače, visok je 57 metara nad morem.

"Penjem se u snast i radim na jedrima, čistim po palubi i radim što mi kažu. Polako učim i to je najbitnije", skromno Biljana sublimira prve dane života na brodu neiskusnog "mornaričkog pripravnika", koji i danas u 21. vijeku na jedrenjaku kakav je "Sea Cloud II", prolazi sličan tretman kakav su imali i njegove kolege – pomorski početnici (moci) prije skoro dva vijeka. Zbog njenje mladosti i neiskustva, još uvijek je poštedjena opasnog penjanja na jarbole i križeve kada je vjetar jak, ili kada je nevrijeme.

Biljana kaže da je zadovoljna uslovima života i rada na brodu na kome će ostati šest mjeseci, pa će nakon pauze, kompletirati kadeturu sa još šest mjeseci navigacije u svojstvu pripravnika.

Da se lakše snađe na brodu, pomažu joj kolege – zemljaci iz Crne Gore i iz država bivše Jugoslavije, kojih je među posadom "Sea Clouda II", najviše u mašinskom odjeljenju broda.

"Do sada još nisam došla u situaciju da idem na komandni most u praksi radim nešto oko navigacije, ali učim sve što treba u vezi pomoračkih radova i ostaloga na brodu uz prvog oficira palube Ketrin Vitaker koja je odlična i sve mi pokazuje", ističe Biljana.

Vitaker: Nije važno da li ste muškarac ili žena

Energična i vrlo ljubazna Kanađanka Ketlin Vitaker, je prvi oficir palube "Sea Clouda II" – druga osoba po važnosti nakon zapovjednika.

"Ovo je nekada bilo isključivo muško zanimanje, ali kako se stvari modernizuju, sve više i više žena dolazi na brodove i napreduju u struci i do najviših zvanja zapovjednika broda. Kao i svi ostali, počinjemo sa "samog dna" – kao mornari, pa postepeno usavršavajući se i učeći, postajemo oficiri, a ponekad čak i kapetani. Ja sam prije 17 godina počela kao mornar na brodu "Sea Cloud", nakon čega sam prešla na druge školske brodove – jedrenjake, pa na klasične putničke brodove, da bih se ove godine vratila na ovu kompaniju, ali na brod "Sea Cloud II" gdje sam prvi oficir. Nije lako za familije čiji su članovi pomorci da se ovako razdvajaju, ali meni to pada malo lakše jer nisam udata i nema djece", ističe Ketrin, prvi oficir broda kojim upravlja posada od 64 člana koju čine pripadnici čak 12 različitih nacija.

Niža posada broda u kojem u izuzetnom luksuzu uživa maksimalno 94 putnika, su većinom Filipinci, u stroju preovlađuju Crnogorci, zapovjednik je Ukrajinac, a oficir Švajcarci, Kanađani, Rusi i Rumuni.

U lukama u koje zalazi, "Sea Cloud II" često spušta svoje čamce i prevozi putnike na obalu, pa mlade Novljanke mogu naučiti sve što se tiče tradicionalnih pomoračkih radnji

"Ona i djevojka koja se jutros ukrcala i koju još nisam stigla da upoznam su ovdje da teško i vrijedno rade, uče i učestvuju u svim aktivnostim posade broda. Biljana se već penje u snast sa ostalim mornarima i ravnopravno sa njima radi sve ostale mornarske poslove", naglašava Vitaker.

Ona je naglasila značaj prilike koji su Seper i Bojanić dobile da odrade kadeturu na "Sea Cloudu II" jer taj brod sa tradicionalnom snasti i opremom za jedrenje, zahtijeva timski i veoma uigran rad cijele posade kako bi jedrenjak sigurno plovio, koristeći svaki dašak povoljnog vjetra.

U lukama u koje zalazi, "Sea Cloud II" često spušta svoje čamce i prevozi putnike na obalu, pa mlade Novljanke mogu naučiti sve što se tiče tradicionalnih pomoračkih radnji kakve mogu iskusiti samo na jedrenjaku.

"Dobile su izvanrednu priliku da nauče dosta toga i steknu vještine koje će im kasnije jako puno korsititi u karijeri profesionalnog pomorskog oficira", naglašava Ketrin Vitaker koja inače, po ugovoru, obično na brodu ostaje po četiri mjeseca i kako kaže, uživa u plovidbi, jedrenju i putovanjima po svijetu jer je to smisao njenog života.

Oduševljena je ljepotom Boke i Kotora i naglašava da će se vratiti kao turista da bolje upozna ljepote Crne Gore.

Sikimić: U "Hansi" zadovoljni pomorcima iz Crne Gore

Kapetan Špiro Sikimić čija agencija "Sikimić Marine" odrađuje tzv. crewing odnosno ukrcaj posade iz Crne Gore, veoma je zadovoljan činjenicom da su dvije naše mlade nautičarke dobile priliku da kadeturu odrade na jednom od dva putnička jedrenjaka kompanije „Hansa“.

Njemački brodar pored njih, ima i 29 velikih kontejnerskih brodova na kojima plovi skoro 200 naših pomoraca.

"Hansa" vrlo solidno posluje, a naši oficiri za tu kompaniju plove unazad 15 godina i vrlo su zadovoljni tretmanom i uslovima koje im daje njemački brodar.

"Naši ljudi su na "Hansi" veoma cijenjeni, pa su tako trenutno upravitelji stroja na oba jedrenjaka – "Sea Cloud" i "Sea Cloud II" iz Crne Gore, dok na kontejnerskoj floti ima i naših zapovjednika", ističe kapetan Sikimić dodajući da gazde kompanije "Hansa" imaju visoko mišljenje o našem pomorskom školstvu, pa su rado prihvatili i inicijativu da ukrcaju i naše dvije mlade nautičarke – Biljanu Seper i Sandru Bojanić.

Galerija

Bonus video: