Zdravstvena inspekcija provjerava firmu koja prodaje kapi za rak bez dozvole

Laička i stručna javnost su podijeljeni - jedni hvale njegovo dejstvo, a onkolozi smatraju da lijek nije prošao dovoljno ispitivanja
194 pregleda 9 komentar(a)
Vidatoks, Foto: Vidatoxescozulcubamexico
Vidatoks, Foto: Vidatoxescozulcubamexico
Ažurirano: 22.09.2012. 20:28h

Zdravstvena inspekcija je provjerila poslovanje firme “EM kamen” iz Budve, koja posreduje u kupovini homeopatskog lijeka "vidatoks", koji nema dozvolu za Crnu Gori.

"Inspektor prilikom inspekcijskog nije nikog zatekao na adresama pomenute firme, a, takođe, niko se nije javljao na kontakt telefon objavljen na sajtu", saopštila je glavna zdravstvena inspektorka dr Višnja Orban.

Ona je navela da će inspektor, na osnovu Zakona o ljekovima, preduzeti propisane mjere protiv firme, ne navodeći o kojim je mjerama riječ.

"Zdravstvena inspekcija je utvrdila da DOO “EM kamen”, preduzeće koje se bavi vađenjem šljunka, pijeska, gline i kaolina, ali i da vrše reklamiranje i prodaju lijeka 'vidatoks' koji nije registrovan za prodaju u Crnoj Gori", kazala je ona.

"Vijesti" su nedavno pisale da se i do 40 pacijenata mjesečno obrati kubanskoj klinici „San Marko” u Tirani za tretman homeopatskim kapima “vidatoks”, za koje neki stručnjaci smatraju da mogu doprinijeti liječenju malignih oboljenja.

Jedno pakovanje lijeka od 300 mililitara košta 145, dok je pregled ljekara dodatnih 45 eura

Glavni problem je što taj lijek nema dozvolu za promet na tržištu, što je „Vijestima” potvrdila i Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), iz koje je saopšteno da se za registraciju lijeka još niko nije interesovao.

Među laičkom i stručnom javnošću vlada podijeljeno mišljenje o dejstvu medikamenta. Dok jedni hvale njegovo dejstvo, što je nedavno učinio i glumac Bata Živojinović, onkolozi smatraju da lijek nije prošao dovoljno ispitivanja, te da pacijenti treba da budu izuzetno oprezni prilikom njegove upotrebe.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović ranije je upozorio pacijente da lakovjerno ne prihvataju neprovjerene priče o navodnim izlječenjima malignih oboljenja, jer na taj način mogu izgubiti vrijeme i novac, i uskratiti sebi ono što savremena medicina može da pruži.

"Jedino dobro informisan pacijent može donijeti odluku o izboru liječenja koji se tiču njegovog života i zdravlja", kazao je "Vijestima" Radunović.

Jedno pakovanje lijeka od 300 mililitara košta 145, dok je pregled ljekara dodatnih 45 eura.

Bonus video: