Stanovi za prosvjetare: Još jedna predizborna laž

Građevinske mašine dugo najavljivane od strane prvog čovjeka Ministarstva prosvjete Slavoljuba Stijepovića, ni 18. septembra, nijesu ušle
157 pregleda 6 komentar(a)
Budva prosvjetari, Budva zgrada solidarno, Foto: Vuk Lajović
Budva prosvjetari, Budva zgrada solidarno, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.09.2012. 20:21h

Agonija duga više od deceniju i po oko izgradnje stanova za prosvjetne radnike zaposlene u šest budvanskih obrazovnih institucija, po svemu sudeći i dalje se nastavlja.

Građevinske mašine dugo najavljivane od strane prvog čovjeka Ministarstva prosvjete Slavoljuba Stijepovića, ni 18. septembra, kada je sindikalcima obećao i direktor Stambene zadruge "Solidarno" Zoran Stanišić, nijesu ušle.

Tender za izvođača radova je propao, jer se nijedna građevinska kompanija nije prijavila za gradnju tri lamele, od ukupno 150 stanova.

Priča o stanovima za prosvjetare započela je 1997. kada je Skupština opštine Budva odobrila da se u naselju Lazi, za potrebe radnika osnovne i srednje školem, kupi plac površine 2.112 kvadrata

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Sindikata prosvjete srednje škole „Danilo Kiš“ Krsto Vuković , koji je kazao da im je Stanišić na sastanku tražio da tender bude produžen do 18. septembra.

"Stanišić je obećao da će se 18. septembra „pojaviti“ sa izvođačem radova na placu i kreću radovi. Ni 18. septembra, kada su nanovo otvarane ponude, niko se nije prijavio na tedner. Ponovo nas obmanjuju, sada ponovo produžavaju tender za 25. septembar, kada će ponovo da otvaraju ponude. Ispada da nema zainteresovanih firmi u Crnoj Gori za gradnju u Budvi. Ko vjeruje u tu priču, svaka mu čast. Bez obzira što projekat košta 8,5 miliona eura, jasno je da je 150 stanova, i da je prilično izazovan projekat. Međutim, po njihovoj priči ispada da neće niko, da imaju velike probleme i da se potrude da snize cijenu i to sada kada je urađen glavni projekat", kazao je Vuković.

Opština je zajedno sa prosvjetnim institucijama i zadrugom „Solidarno“, zaključila ugovor još 14. aprila 2010. za izgradnju tri lamele, sa ukupno 148 stanova

"Neka objasne situaciju zbog čega nema izvođača, za mene je to laž", kazao je Vuković.

Bacanje prašine u oči budvanskim prosvjetarima da će im biti započeta izgradnja zgrade prvi je počeo ministar prosvjete Stijepović, koji je još prije godinu i po čvrsto obećao da će još u septembru prošle godine mašine ući na plac.

Prosvjetari su u više navrata organizovali proteste na placu, ali obećanja su se od tada kvartalno pomjerala. Kamen temeljac još nije položen, izuzev ukoliko se to ne učini uoči lokalnih izbora zakazanih za 14. oktobar.

Priča o stanovima za prosvjetare započela je 1997. kada je Skupština opštine Budva odobrila da se u naselju Lazi, za potrebe radnika osnovne i srednje školem, kupi plac površine 2.112 kvadrata.

Nakon pune decenije 2006. godine, novom odlukom SO Budva taj plac je vraćen Opštini, a prosvjetarima je data nova, bliža lokacija u Dubovici od 3.300 kvadrata.

Opština je zajedno sa prosvjetnim institucijama i zadrugom „Solidarno“, zaključila ugovor još 14. aprila 2010. za izgradnju tri lamele, sa ukupno 148 stanova.

Stanišić: Ponuđač je tražio produženje tendera

Direktor stambene zadruge “Solidarno” Zoran Stanišić kaže da je osnovni razlog zašto je po drugi put tender produžen, to što do 18. septembra nijesu dobili ponudu za izgradnju lamela za budvanske prosvjetare.

čak i ukoliko se dozvola ne dobije do početka radova, Stanišić tvrdi da to neće omesti gradnju jer se lamele, u dogovoru sa izvođačima, mogu graditi i pojedinačno

"To je ozbiljan tender koji treba da se finansira od strane izvođača. Nijedan izvođač neće da uđe u tu priču tek tako, dok dobro ne sabere i oduzme, a razlog više što mi insistiramo na veoma niskim cijenama gradnje,“ kazao je Stanišić “Vijestima”.

On je objasnio da je projekat opterećen velikim brojem podzemnih garaža, a da to znatno poskupljuje gradnju.

“Mi se borimo da teret pri izgradnji garaža ne padne na prosvjetare nego da ih otkupi Opština, a da mi gradimo samo stanove. I to je baza priče dodatnih pregovora, jer potencijalni ponuđači hoće da se to rasčisti, da bi znali na čemu su”, istakao je Stanišić.

On je kazao da je tender raspisan za sve tri lamele, jer je planirano da se sve građevinske dozvole dobiju prije početka radova. Međutim, čak i ukoliko se dozvola ne dobije do početka radova, Stanišić tvrdi da to neće omesti gradnju jer se lamele, u dogovoru sa izvođačima, mogu graditi i pojedinačno.

“Građevinska dozvola je izdata za dvije zgrade, a za treću je u proceduri. Mi smo ispravili to što je trebalo, a nakon revizije ćemo sve to dostaviti urbanizmu u Budvi”, rekao je Stanišić i dodao da problem sa građevinskom dozvolom nije uzrokovao manju zainteresovanost potencijalnih izvođača radova.

Arhitekta dobio dva stana

Umjesto planiranih 148 stanova u tri lamele, biće ukupno 150 stanova, jer će dva stana biti dodijeljena arhitekti Goranu Radoviću koji je radio glavni projekat. Vuković je kazao da je mimo znanja zadrugara i sindikatu , arhitekti Radoviću plaćeno dodatnih 160.000 eura da ponovo uradi glavni projekat.

"Plaćeno je tako što su obećali dva stana od projektovanih 148. To je sve urađeno bez znanja zadrugara. Stanišić je to na sastanku javno rekao da će arhitekta dobiti dva stana. Zamislite, glavni projekat je koštao ukupno pola miliona eura. Pitamo se koji je to projekat u Budvi koštao pola miliona eura“, naveo je Vuković.

Stanišić je “Vijestima” kazao da je arhitekta Goran Radović za projekat plaćen tako što je dio novca dobio od zadruge dok će preostali dio naplatiti preko nekretnina.

Bonus video: