Oko 40 mladih sa hendikepom upisalo studije

"Nažalost, preciznog podatka nema, ali je to svakako više nego ranijih godina"
0 komentar(a)
Lukšić, Udruženje mladih sa hendikepom, Foto: Screenshot
Lukšić, Udruženje mladih sa hendikepom, Foto: Screenshot
Ažurirano: 21.09.2012. 13:49h

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore procjenjuje da je ove godine studije upisalo oko 40 studenata sa invaliditeotm, što je značajan iskorak u odnosu na prethodne godine.

Tim povodom organizovali su i sastanak sa Premijerom Igorom Lukšićem, na kojem je razgovarano o poboljšanju položaja te populacije.

Izvršna direktorka Udruženja Marina Vujačić, kazala je da je na crnogorskim univerzitetima trenutno oko 40 studenata sa invaliditetom.

"Nažalost, preciznog podatka nema, ali je to svakako više nego ranijih godina", kazala je Vujačić, zahvaljujući se Lukšiću na podršci.

Premijer Igor Lukšić kazao je da je na sastanku bilo riječi o realizaciji Strategije o integraciji osoba sa invaliditeom 2008 - 2016.

"Na polovini realizacije dosta je urađeno, ali se može primijetiti da postoji jedan broj mjera koje nijesu do kraja sprovedene, samim tim raste broj obaveza da vrlo brzo ovu problematiku stavimo u centar pažnje i nastavimo sa intenzivnijim ispunjavanjem tih obaveza", kazao je Lukšić.

On je rekao da su se dogovorili i da još jednom treba sagledati određena zakonska rješenja, posebno Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, što prije donijeti zakon o personalnim asistentima, riješiti pitanje trošenja novca iz Fonda za profesionalu rehabilitaciju.

Udruženje je povodom početka studijske godine organizovalo plesni performans i izložbu umjetničkih radova članice Milke Bošković.

Bonus video: