Kavarić: Samo petoro nezadovoljno liječenjem

Prošle godine za novog ljekara odlučilo se 37.362 ljudi, za pedijatra 5.882, a ginekologa 4.586 osiguranika
1 komentar(a)
Dom zdravlja, Stari aerodrom, Foto: Luka Zeković
Dom zdravlja, Stari aerodrom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.09.2012. 08:14h

Svaki 18. građanin promijenio je svog izabranog doktora u prvoj polovini ove godine.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, od 200 hiljada pacijenata izabranog doktora promijenilo je 11.214, pedijatra 1.067, dok se 777 Podgoričanki za šest mjeseci odlučilo za drugog ginekologa.

Lani se za drugog ljekara odlučilo 6.531 građanin, pedijatra je promijenilo 2.256 roditelja, a ginekologa 1.464 žene.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić tvrdi da je za šest mjeseci samo pet-šest pacijenata promijenilo ljekara zato što je bilo nezadovoljno liječenjem.

Kavarić je kazao da je većina građana kao glavne razloge navela prelazak ljekara u drugu ordinaciju i promjenu mjesta boravka.

Ugovor na godinu dana

Prema podacima Fonda, u Crnoj Gori je u proteklih šest mjeseci izabranog doktora promijenilo 34.625 osoba, pedijatra 1.587, a ginekologa 2.190.

"O opravdanosti zahtjeva pacijenta odlučuju nadležni, uz konsultaciju sa ljekarom i zaštitnikom prava pacijenata”

Prošle godine za novog ljekara odlučilo se 37.362 ljudi, za pedijatra 5.882, a ginekologa 4.586 osiguranika.

Kavarić je rekao da su građani obavezni da se pismeno obrate upravi ustanove, ako žele da zamijene doktora.

“Ugovor pacijenta sa izabranim doktorom potpisuje se na godinu dana. Ukoliko pacijent u međuvremenu želi da promijeni doktora, u slučaju da nije zadovoljan pruženom zdravstvenom uslugom ili međusobnim odnosom sa ljekarom, sa obrazloženjem se mora obratiti ustanovi.

O opravdanosti zahtjeva pacijenta odlučuju nadležni, uz konsultaciju sa ljekarom i zaštitnikom prava pacijenata”, pojasnio je Kavarić proceduru.

Nerealna očekivanja

Kavarić je naglasio da ima i “nerealnih očekivanja pacijenata”, koji bi neopravdano, više puta godišnje, da promijene doktora.

“Pacijentima izlazimo u susret ukoliko njihova očekivanja od ustanove nisu pretjerena. Preregistracija se može obaviti samo kod doktora kod kojeg u datom trenutku ima slobodnog mjesta. Mnogo češće građani mijenjaju ljekare iz objektivnih razloga - promjene mjesta stanovanja, bračnog statusa, nakon sticanja punoljestva i slično”, kazao je Kavarić, pojasnivši da se ugovor sa izabranim doktorom produžava, ako građanin ne zatraži raskid.

"Kavarić je kazao da prilikom odabira stariji građani uglavnom biraju ljekare sa dugogodišnjim iskustvom"

On tvrdi da se rad izabranih doktora “strogo kontroliše”, kroz analizu “frekvencije njihovih pacijenata, potrošnje ljekova, izdavanja uputa i recepata”.

“Ne čeka se da pacijenti počnu da se žale na nestručan rad, već je svako takvo ponašanje predmet kontrole nadležnih”, istakao je Kavarić.

Ginekolog sa 7.000 pacijentkinjama

Kavarić je kazao da prilikom odabira stariji građani uglavnom biraju ljekare sa dugogodišnjim iskustvom, a mlađi se, “vođeni senzibiltetom i imidžom”, odlučuju za mlađe doktore. On je istakao da su posebno probirljive dame prilikom odabira ginekologa.

“Pojedini ginekolozi Doma zdravlja imaju i više od sedam hiljada registrovanih pacijentkinja”, naglasio je Kavarić.

Bonus video: